Hlavní obsah

Stát chce hned miliardy za UMTS

ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr informatiky Vladimír Mlynář zřejmě požádá mobilní operátory Eurotel a T-Mobile, aby státu najednou doplatili celou zbývající sumu za licence na třetí generaci mobilních sítí (UMTS). Do státního rozpočtu by tak možná už letos přibylo bezmála pět miliard korun.

Foto: Lumír Žemla
Článek

T-Mobile má za licenci zaplatit 3,86 miliardy a Eurotel 3,54 miliardy korun. Každý z těchto operátorů musel při převzetí licence jednorázově uhradit jednu miliardu. Zbývající peníze mohou podle licenčních podmínek splácet ve splátkách, rozložených na deset let. Pokud by nyní souhlasili s jednorázovou úhradou, získali by dodatečně od státu některé výhody.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) umožní zákazníkům poskytovat kromě velmi kvalitních hlasových služeb vysokorychlostní přístup přes mobil na internet včetně přenosu obrazu, hudby a videa. Tato technologie bude schopna zvýšit přenosovou rychlost dat až na dva megabity za vteřinu.

Start možná již v příštím roce

Prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu nabídla v roce 2001 tehdejší vláda Miloše Zemana zájemcům ke koupi tři licence na UMTS. Očekávala, že to státu vynese nejméně dvacet miliard korun. Prodat se ale nakonec podařilo jen dvě licence za celkem 7,4 miliardy. Licenční podmínky ukládají oběma operátorům zavést služby UMTS nejpozději v lednu 2005, zpočátku alespoň na devadesáti procentech území Prahy. Na dotaz Práva, zda k tomu nedojde dříve, odpověděl generální ředitel Eurotelu Terrence Valeski: "UMTS spustíme teprve ve chvíli, kdy na to budeme úplně připraveni a přesvědčíme se, že po těchto službách existuje dostatečná poptávka. Za těchto podmínek nevylučuji, že by to mohlo být již v roce 2004."

Generální ředitel skupiny T-Mobile International René Obermann zase na tiskové konferenci v Londýně informoval, že v Německu se klienti T-Mobile dočkají UMTS v letošním třetím čtvrtletí a v České republice bude komerční nabídka zahájena v průběhu roku 2004. UMTS však zřejmě nebude pokryto celé území Česka.

Operátoři chtějí pokrytí rozšiřovat především ve městech, kde je větší koncentrace uživatelů a poptávka po rychlých datových přenosech.

Situaci komplikuje žaloba T-Mobile

Eurotel podle jeho mluvčí Diany Dobálové s návrhem na jednorázové doplacení sumy za licenci zatím nikdo nekontaktoval. Totéž sdělil i mluvčí T-Mobile Jiří Hájek. "Jsme otevřeni řadě variant. Bude záležet na podmínkách," dodal.

Vedle urychleného splacení licencí na UMTS je údajně ve hře i odprodej pohledávek státu některé bankovní instituci. To ovšem komplikuje žaloba, kterou podal T-Mobile právě kvůli licenčním podmínkám na UMTS. "Podle našeho názoru licence obsahuje povinnosti nad rámec platných právních předpisů," zdůvodnil žalobu Hájek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám