Hlavní obsah

Mlynář chce, aby změny v Eurotelu posoudil antimonopolní úřad

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr informatiky Vladimír Mlynář ve čtvrtek požádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby posoudil, zda výměnou jednatelů mobilního operátora Eurotel nedošlo k porušení podmínek, za nichž antimonopolní úřad loni schválil spojení Českého Telecomu s mobilním operátorem. Současně se od kroků Telecomu veřejně distancoval.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Hejtman v úvodu setkání vyjmenoval stručně celou Pavlovu kariéru s důrazem na Plzeň, kde nejvíce zazářil.

Článek

"Jako člen vlády politicky odpovědný za sektor telekomunikací se distancuji od středečního rozhodnutí dozorčí rady Telecomu. Ta z postu jednatelů Eurotelu odvolala jeho generálního ředitele Terrence Valeskiho a ředitele právní divize Eurotelu Luboše Bórika. Podle mého názoru k tomu neexistují skutečně věcné důvody," řekl včera novinářům Mlynář.

Místo Valeskiho a Bórika se jednateli Telecomu stali lidé z managementu Telecomu - šéf controllingu Martin Bek a výkonný ředitel pro transformaci Michal Heřman. Tuto skutečnost Mlynář označil za omezení dosavadní nezávislosti Eurotelu, která může mít negativní vliv na připravovanou privatizaci a rozvoj nových služeb.

Změna je v rozporu se strategií, tvrdí

"Současně je to v přímém rozporu se strategií, na jejímž základě vloni schválil stát Českému Telecomu koupi i zbylých 49 procent Eurotelu od amerického konsorcia Atlantic West," zdůvodnil Mlynář, proč se obrátil na ÚOHS. "Další kroky zvážím v závislosti na rozhodnutí antimonopolního úřadu," prohlásil.

Dozorčí rada Telecomu rozhodla o výměně jednatelů Eurotelu převahou deseti hlasů. Proti byli předseda dozorčí rady Ondřej Felix, ekonom Adam Blecha a auditorka Hana Doležalová, kteří v radě hájili zájmy Mlynáře. Po hlasování všichni tři na protest proti rozhodnutí rady podali rezignaci, což Mlynář ocenil a s tímto krokem se ztotožnil. [celá zpráva]

Odpovědnost za výkon akcionářských práv státu v Českém Telecomu má ministerstvo financí (MF). Na dotaz Práva, zda MF podporovalo změny v Eurotelu a co říká skutečnosti, že se teď Mlynář obrátil na antimonopolní úřad, odpověděl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman: "My to nebudeme komentovat, výměna jednatelů byla věcí dozorčí rady. A pokud se Mlynář rozhodl podat stížnost k ÚOHS, je to jeho rozhodnutí."

Reklama

Související články

Český Telecom se chce zbavit šéfa Eurotelu

Dozorčí rada Českého Telecomu svolala na čtvrtek mimořádné zasedání. Novinky o tom informoval mluvčí Vladan Crha. Na programu bude s největší pravděpodobností...

Výběr článků

Načítám