Hlavní obsah

Mlékárně Olma loni vzrostly tržby na 3,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby meziročně o zhruba 100 milionů korun na 3,526 miliardy korun. Zisk olomoucké mlékárny vzrostl o 42 procent na 190,3 milionu korun ze 134 milionů korun v roce 2018. Firma, která je součástí skupiny Agrofert, to uvedla ve výroční zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Tržby Olmy na českém trhu loni vzrostly z tří miliard korun v roce 2018 na 3,113 miliardy korun. Hodnota exportu naopak klesla z předloňských 425 milionů korun na 413 milionů korun.

Mlékárna se loni musela vypořádat s dalším růstem nákupní ceny syrového mléka, zatímco u výrobků byl cenový vývoj rozdílný. Hodnota sušeného odstředěného mléka se začala zvyšovat a pokryla tak výrobní náklady, cena másla naopak klesala.

Kosteleckým uzeninám loni klesl zisk na půlku

Ekonomika

„Cena másla se na evropském trhu celý loňský rok snižovala a proti rekordním cenám z roku 2017 činí pokles již téměř 40 procent,” uvedlo ve výroční zprávě vedení Olmy.

Trh s mlékem a mléčnými výrobky v Česku i Evropě loni podle vedení Olmy stagnoval či jen mírně vzrostl. Množství vyprodukovaného syrového mléka v Česku loni meziročně vzrostlo o procento, avšak jeho průměrná cena se již třetím rokem zvýšila.

Společnost je součástí koncernu Agrofert. Sto procent akcií koncernu bylo vloženo do svěřenských fondů AB private trust I a AB private trust II českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma loni zaměstnávala v průměru 463 lidí.

Babiš převedl Agrofert do svěřenských fondů začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu nadále patří Babišovi.

Reklama

Související články

Madeta přijde o 200 tisíc litrů mléka na den

Největší česká mlékárna Madeta přijde od července o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně, které jí dodávalo Mlékařské a hospodářské družstvo JIH. Družstvo bude...

Kosteleckým uzeninám loni klesl zisk na půlku

Největšímu českému zpracovateli masa, Kosteleckým uzeninám, loni meziročně klesl zisk o zhruba 45 procent z předloňských 119,5 milionu korun na loňských 67,1...

Výběr článků

Načítám