Hlavní obsah

Místopředseda Svazu průmyslu Rafaj: Testování ve firmách funguje, stát by měl podpořit PCR testy

Plošné testování zaměstnanců ve firmách funguje. K takovému závěru dospěl podle svého místopředsedy Jana Rafaje Svaz průmyslu a dopravy ČR. Svaz si udělal vlastní průzkum, z nějž vyšlo, že počty pozitivních záchytů ve firmách od začátku března do poloviny dubna klesly z 0,77 procenta na 0,17 procenta. Firmy by uvítaly, pokud by stát zajistil kapacity pro testování PCR testy, sdělil Rafaj Novinkám.

Foto: archiv Evy Hrnčiříkové

Testování v areálu Barum Continental (ilustrační foto)

Článek

Čím si vysvětlujete výrazný pokles pozitivních testů z 0,77 na 0,17 procenta?

Podle nás se potvrzuje, že plošné testování zaměstnanců ve firmách funguje. Pravidelné testy odhalí nakažené pracovníky, kteří následně putují do karantény a onemocnění v podnicích už tak dále nešíří. Proto podíl pozitivních záchytů ve firmách klesá.

Tuhle zkušenost potvrzovaly už firmy, které testovaly před uložením povinnosti. Mnohé z nich už v březnu hlásily velmi nízké nebo žádné pozitivní záchyty. Nyní vidíme, že se situace ve firmách srovnává. Koneckonců to odráží i celkovou situaci v populaci, kde nakažených v posledních týdnech také neustále ubývá.

Foto: Svaz průmyslu a dopravy České Republiky

Jan Rafaj

Jak velkou roli podle vás hraje, že testování může odrazovat zaměstnance od toho, aby chodili do práce se symptomy?

My v první řadě předpokládáme, že žádný rozumný člověk by s příznaky onemocnění covid-19 do práce nešel. Může tím ohrozit nejen sebe, ale i ostatní kolegy a své blízké. Pokud by ale přesto někteří lidé do práce chodili i s příznaky, tak by je mělo odhalit právě pravidelné plošné testování.

Objevuje se názor, že u antigenních testů je spolehlivější testovat dvakrát týdně. Máte nějaký přehled o tom, kolik firem testuje nad rámec povinnosti aspoň dvakrát týdně?

Přesný počet firem, které zaměstnance testují dvakrát týdně, neznáme. Podle nás je mnohem důležitější dlouhodobé a transparentní testování a samozřejmě nejdůležitější je dodržování všech hygienických opatření.

Covid ve firmách: Ze 130 tisíc zaměstnanců je pozitivních jen 0,28 procenta

Ekonomika

Právě kombinace hygienických opatření a jedenkrát týdně testování je receptem k úspěchu v boji s covid-19. I proto jsme chtěli, aby stát vytvořil přehledný seznam dostatečně kvalitních testů, které firmy můžou dlouhodobě nakupovat a využívat.

Jaký má svaz postoj k variantě, že by bylo buď povinné testovat antigenními testy dvakrát týdně, nebo PCR jednou týdně?

Z našich dat jasně vyplývá, že pravidelné testování jednou týdně pomáhá účinně odhalovat infikované zaměstnance. Jejich počet každým týdnem klesá. Firmy tak výrazně přispívají k boji s epidemií. Myslíme si tedy, že testování jednou týdně je ve firmách dostačující, samozřejmě s přísným dodržováním všech hygienických opatření. Navíc testování dvakrát týdně by v některých podnicích, například v těch s nepřetržitým provozem, kde se točí různé směny, bylo extrémně náročné na realizaci.

Co se týče povinného PCR testování jednou týdně, jako zaměstnavatelé bychom nebyli proti. V našem posledním průzkumu 78 procent firem uvedlo, že by PCR testy používalo, pokud by stát nejdříve pro tak masivní testování zajistil dostatečné laboratorní kapacity, logistiku a dostatečnou finanční kompenzaci těchto testů. Momentálně Česko takovou kapacitu nemá. Zaměstnanec, kterého odhalí plošné antigenní testy ve firmách, průměrně čeká na potvrzovací PCR test skoro dva dny, ve výjimečných případech až pět dní.

PCR testy se ve školách budou používat od června

Domácí

Z toho je patrné, že metodu PCR testování zatím nelze kvůli nedostatečné kapacitě nasadit plošně pro tři miliony lidí týdně tak jako antigenní testování. Nicméně Svaz průmyslu a dopravy o této variantě jedná s příslušnými odborníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám