Hlavní obsah

Místo námluv soud. Symboly luxusu si nově jdou po krku

Právo, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být největší transakce na trhu s luxusem v historii. Jenomže s nastalou koronakrizí si francouzský koncern LVMH koupi klenotnictví Tiffany & Co. a s ní spojenou expanzi v Americe rozmyslel.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo Louis Vuitton v Paříži

Článek

Dohoda z loňska tak skončila u soudu. Nejprve zažalovala Tiffany svého uchazeče za to, že ji nedodržel. Francouzský vlastník desítek proslulých značek jako Louis Vuitton, Moët & Chandon, Christian Dior či Bulgari nyní kontruje a snaží se soud přesvědčit, že vedení Tiffany se za pandemie chovalo nezodpovědně a zásadně znejistilo perspektivy firmy do budoucna.

Na žalobu LVMH miliardáře Bernarda Arnaulta, podanou minulé pondělí u soudu v Delawaru, upozornil list The Financial Times (FT). Koncern, který chtěl klenotnictví proslavené Audrey Hepburnovou ve filmu Snídaně u Tiffanyho podle stejnojmenné novely Trumana Capoteho původně koupit za 16,6 miliardy dolarů (387 mld. Kč), se podle zákulisních zpráv několik měsíců snažil cenu snížit. To se nepovedlo a teď na Tiffany nenechá suchou nit.

Přehlídku značky Dior narušila módní aktivistka

Styl

Tvrdí, že firma si od nástupu nového koronaviru vede katastrofálně a její výhledy jsou bezútěšné. V takřka stostránkové žalobě, jejímž prostřednictvím se chce domoci soudního povolení k odstoupení od dohody o koupi, kritizuje např. to, že se vedení Tiffany i přes pandemii a pololetní propad do ztráty 45 milionů dolarů (zhruba miliarda Kč) rozhodlo vyplatit dividendy.

Na protesty mysleli, na pandemii už ne

Tiffany se prý snaží dohodu udržet, protože její manažeři dostanou prémie, bude-li prodej dotažen. Ředitel Alessandro Bogliolo má údajně dostat 44 milionů dolarů, k čemuž LVMH sžíravě poznamenává, že to je zlatý padák zvící zmíněné pololetní ztráty firmy.

Udržitelná móda už není sci-fi, ale běžná součást obchodů

Styl

LVMH rovněž poukazuje, že ačkoliv Tiffany do úmluvy o budoucí koupi prosadila ujištění v případě různých černých scénářů, jako by byly obchod narušující protesty ve Francii a Hongkongu či kyberútoky, tak na globální pandemii nepomyslela.

Šance Francouzů těžko odhadnout. Soudy v Delawaru podle FT zatím nechaly kupujícího odejít od dohodnuté fúze pouze jedinkrát.

LVMH se navíc hájí dopisem od francouzského ministerstva zahraničí, v němž se žádá o pozdržení transakce kvůli obchodním sporům mezi Francií a USA. Šéf diplomacie Jean-Yves Le Drian však před týdnem při parlamentních interpelacích řekl, že dopis vznikl na přání koncernu. LVMH to popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám