Hlavní obsah

Přehlídku značky Dior narušila módní aktivistka

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc módy se pomalu blíží ke konci. Právě probíhající pařížský týden módy je totiž po New Yorku, Londýně a Miláně závěrečnou štafetou. Ani zde ale nuda nehrozí. Úterní dlouho očekávanou přehlídku luxusní módní značky Dior totiž narušila aktivistka bojující proti klimatickým změnám, na kterých se mimo jiné podílí právě i módní průmysl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivistka narušila módní přehlídku Dioru v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Přehlídky značky Dior platí v módním byznysu za ty nejexkluzivnější. Předcházejí jim dlouhé a nákladné přípravy, které zpravidla vrcholí velkolepou show, na kterou se sjíždějí celebrity z celého světa. Jinak tomu nebylo ani letos.

Přehlídka na sezonu jaro/léto 2021 se nesla ve znamení nadčasových modelů inspirovaných rituály.

„Móda je sama o sobě rituál a lidé, kteří se sjíždějí na přehlídku, jsou její součástí a tvoří komunitu. To se ale netýká jen Dioru, celý pařížský týden módy byl a je rituálem, za kterým se sjíždějí lidé z celého světa. Rituál je zkrátka součástí módního systému i průmyslu a na to nesmíme zapomínat. Vím, že není vůbec jisté, jestli budeme v budoucnosti smět pracovat stejně tak jako v minulosti, ale musíme se zamyslet nad tím, jakým způsobem tento rituál udržet,“ říká návrhářka značky Dior Maria Grazia Chiuriová pro agenturu Reuters.

Kromě lehkých šifonových transparentních rób byly k vidění i dlouhé přepásané košile či jarní kabátky ve stylu japonských kimon. Závěrečné defilé ovšem narušila neznámá módní aktivistka, která s klidem prošla po molu s transparentem, na kterém bylo napsáno „My všichni jsme oběti módy“.

Většina přihlížejících si mylně myslela, že demonstrace je součástí show, a to i proto, že demonstrantka opustila scénu sama, aniž by ji k tomu někdo vyzval.

Elektrizující a zároveň nadčasová. Taková je nová kolekce Victorie Beckhamové

Styl

Aktivistka jednala ve jménu Extinction Rebellion, aktivistického hnutí, které si klade za cíl zdůraznit rizika spojená se změnou klimatu.

Akt měl za účel upozornit na „dopad módního průmyslu na životní prostředí a společnost,“ uvedl mluvčí francouzského hnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám