Hlavní obsah

Míra inflace v USA v září mírně klesla na 8,2 procenta, meziměsíčně ceny vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace ve Spojených státech v září opět klesla, snížila se o desetinu procentního bodu na 8,2 procenta. Ve své zprávě to ve čtvrtek uvedlo americké ministerstvo práce. Zpomalení růstu spotřebitelských cen je ale mírnější, než se čekalo. Meziměsíčně pak ceny o 0,4 procenta vzrostly. Americká centrální banka (Fed) tak podle analytiků bude patrně dál zvyšovat úrokové sazby svižným tempem.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Takzvaná jádrová inflace, která nezohledňuje kolísavé ceny potravin a energií, výrazně stoupla. Meziměsíčně se zvýšila o 0,6 procenta a meziročně o 6,6 procenta.

Nárůst v porovnání s minulým rokem je nejvyšší za 40 let. Náklady na bydlení a další nezbytné potřeby zesílily tlak na domácnosti a vymazaly reálný růst mezd.

Většina obchodníků počítá s tím, že Fed začátkem listopadu zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu.

Očekávají, že centrální banka nakonec do března příštího roku zvedne základní úrokovou sazbu do pásma 4,75 až pět procent. To je vyšší úroveň, než centrální bankéři naznačovali ještě před třemi týdny.

Americký dolar po zveřejnění statistiky výrazně posílil ke koši měn. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru k šesti hlavním světovým měnám, si krátce po čtvrteční 15:00 SELČ připisoval 0,3 procenta na 113,62 bodu.

Inflace v eurozóně byla v září opět rekordní

Ekonomika

Americká měna dál zpevňuje i vůči japonskému jenu, který po zveřejnění údajů o vývoji inflace v USA klesl vůči dolaru na další minimum za 24 let.

Za své tak vzal efekt intervence na obranu jenu, k níž minulý měsíc přistoupila japonská centrální banka. Vzhledem ke švýcarskému franku dolar vystoupal nejvýše od května 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám