Hlavní obsah

Ministr Němec chce 1,5 miliardy na povodňové škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Půldruhé miliardy korun bude po vládě příští týden žádat ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Peníze chce jeho ministerstvo použít na obnovu po loňských povodních. Důvodem jsou průtahy při čerpání peněz z unijního Fondu solidarity.

Foto: Petr Hejna

2 Generations

Článek

Podle mluvčího resortu Petra Dimuna krajské úřady postupují při žádostech o peníze z Fondu solidarity Evropské unie pomalu a žádosti občanů a obcí tak nejsou uspokojeny.

O čerpání těchto peněz totiž musí kraje písemně požádat. "Bez toho nemůžeme peníze poskytnout," vysvětlil Dimun s tím, že to není požadavek ministerstva, ale Evropské unie. Podle Dimuna tak mohou za pomalé uvolňování peněz kraje a nikoliv ministerstvo. To se proto rozhodlo požádat vládu o peníze do svého rozpočtu a prostředky pak rozdělit mezi občany a obce.

Nevyčerpané peníze se vrátí EU

Na obnovu škod po povodních dosud ministerstvo podle Dimuna poskytlo asi 2,3 miliardy korun. Dalších asi 250 miliónů podle něj uvolnil fond bydlení. Z Fondu solidarity odešlo 1,3 miliardy korun, zbývá zde ještě asi 2,5 miliardy korun.

Kraje přitom musí prostředky z tohoto fondu vyčerpat do konce listopadu. Pokud se tak nestane, bude muset Česká republika nabídnuté peníze do rozpočtu EU vrátit, uvedl již dříve Dimun.

Další prostředky bude moci stát čerpat po vstupu do Unie. K dispozici budou prostředky z tzv. strukturálních fondů, kde je pro období 2004 až 2006 zhruba 2,3 miliardy eur (asi 72 miliard Kč).

Výběr článků

Načítám