Hlavní obsah

Ministerstvo považuje statistiku Eurostatu o vývoji státního dluhu za zavádějící

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srovnávání zemí podle kvartálního vývoje dluhu, který v pondělí zveřejnil Eurostat, považuje ministerstvo financí za zavádějící. Objektivní by bylo srovnávání ročních údajů, uvedlo v úterý ministerstvo na Twitteru. Eurostat v pondělí uvedl, že Česko bylo jedinou zemí Evropské unie, kde loni ve třetím čtvrtletí meziročně rostl státní dluh.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

„Srovnávat vývoj státního dluhu v zemích na kvartální bázi je zcela nevypovídající. Pro srovnání, loni ve třetím kvartálu stoupl dluh o 183 miliard korun, ale ve čtvrtém čtvrtletí skoro nevzrostl,“ uvedlo ministerstvo.

„Naopak v roce 2021 dluh ve třetím čtvrtletí dokonce klesl o 82 miliard korun a ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 132 miliard korun,“ doplnil úřad.

Ministerstvo rovněž upozornilo, že do hodnocení Eurostatu se promítla také krátkodobá půjčka polostátní energetické společnosti ČEZ v loňském čtvrtém čtvrtletí kvůli cenovým výkyvům na trhu.

„Objektivní je srovnat celoroční data čistého dluhu. Interpretace průběžných dat jsou zavádějící a nesprávné,“ uzavřelo ministerstvo.

Podle Eurostatu se v Česku jako v jediné zemi EU loni ve třetím čtvrtletí zvýšil státní dluh. Míra zadlužení dosáhla 45,2 procenta hrubého domácího produktu.

Česko ale stále patří mezi nejméně zadlužené státy v sedmadvacítce. V celé Unii průměrné zadlužení loni ve třetím čtvrtletí bylo 85,1 procenta HDP, v eurozóně 93 procent HDP.

Podle ministerstva financí státní dluh ke konci loňského roku vzrostl na 2,895 bilionu korun. O rok dříve to bylo 2,466 bilionu korun. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu.

Česko jako jediné v EU loni ve třetím čtvrtletí zvýšilo státní dluh

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám