Hlavní obsah

Ministerstvo popřelo, že Brusel pozastavil čerpání dotací kvůli monitorovacímu systému

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) popřelo, že Evropská komise kvůli chybám v zakázce na monitorovací systém evropských fondů pozastavila Česku čerpání dotací z jednoho z operačních programů, jak v pondělí uvedl server Neovlivní.cz. Potvrdilo ale pozastavení čerpání 568 miliónů korun na samotný systém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

„Už v červnu bylo pozastavení čerpání 568 miliónů nákladů na monitorovací systém,  nebylo ale pozastaveno čerpání dotací z celého Operačního programu Technická pomoc, jak vyplývá z článku na Neovlivni.cz,” vysvětlil Novinkám mluvčí MMR Vilém Frček.

Informace o pozastavení dotací dorazila do Česka 14. října v dopisu od generálního ředitele pro regionální politiku Evropské komise Waltera Deffaa, uvedl v pondělí server Neovlivní.cz. Z dopisu podle serveru vyplývá, že se komise přiklonila na stranu auditorů ministerstva financí, podle nichž tendr na monitorovací systém provázelo množství závažných chyb.

Podle MMR ale říjnový dopis obsahuje obdobné informace jako dopis od Evropské komise z června. "Pro Českou republiku v něm není nic jiného, než co bylo široce diskutováno médii v obdobném dopise už v červnu tohoto roku, a to, že pokud nalezne Policie ČR pochybení ve veřejné zakázce na monitorovací systém z doby vlády Petra Nečase (ODS), EK tento systém neproplatí," uvedlo ministerstvo.

V nynějším dopise je podle ní navíc pouze žádost, aby ČR uvedla, jaká opatření přijme.

Mluvčí upozornil na to, že předchozí dopis z Evropské komise už v červnu vedl vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD) k tomu, aby rozhodla, že v nezbytném případě bude monitorovací systém placen ze státních peněz. "Státní rozpočet tedy bude tyto výdaje předfinancovávat a budeme čekat na další jednání s EK," doplnil mluvčí.

Zástupci komise pro ČTK mimo záznam poukázali na to, že v souvislosti se sporným případem česká strana o proplacení ještě ani nepožádala.

Prý zvýhodnili uchazeče

Evropská komise pracuje s auditem českého ministerstva financí, podle kterého byla zakázka na monitorovací systém pro čerpání unijních peněz v nynějším dotačním období vyhlášena jinak, než jak schválila vláda. Vítězný uchazeč byl podle auditu zvýhodněn, protože nesplnil kvalifikační předpoklady. Auditoři navrhli korekce, tedy snížení evropského podílu na proplácení projektu. Podle Vároši jsou navržené korekce od 25 do 100 procent.

Proti auditu ministerstva financí se už dříve ohradila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Označila ho za neprofesionální a opřený o spekulace. Monitorovací systém evropských fondů pro období 2014 - 2020, který nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém, je pro čerpání peněz z fondů EU klíčový. Prostřednictvím něj budou řídicí orgány jednotlivých operačních programů vyhlašovat výzvy k předkládání žádostí a přijímat konkrétní projekty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám