Hlavní obsah

Ministerstvo financí ČR spustilo daňovou kalkulačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí ČR spustilo na svých stránkách kalkulačku, která pomůže vypočítat, jak se nová daňová úprava projeví v budoucnu na výši čisté mzdy v porovnání se současným stavem.

Článek

V rámci zachování jednoduchosti a názornosti modelu jsou v aplikaci zahrnuty pouze okolnosti, které mají vliv na rozdíl ve výsledném daňovém zatížení oproti současnému stavu.

Model je určen pro samostatného poplatníka, rodinu nebo samoživitele. Z nezdanitelných částí základu daně je uvažováno pouze se základní nezdanitelnou částí a nezdanitelnou částí na druhého z manželů.

Obdobně jsou v rámci nové úpravy uvažovány pouze slevy na dani na poplatníka a na druhého z manželů. V případě vyživovaných dětí se automaticky počítá s daňovým zvýhodněním na vyživované dítě, a to v obou systémech. Pro výpočet dále platí, že nezdanitelnou část a daňové zvýhodnění na děti za celý rok uplatňuje ten z rodičů, který má vyšší příjmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám