Hlavní obsah

Ministerstvo dostalo pokutu za špatné zadání zakázky

BRNO

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) bude muset zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc korun. Bude tak symbolicky pykat za to, že jednu za zakázek zadalo konkrétní firmě a nevyhlásilo veřejnou soutěž. Úřad čelí i dalšímu problému. Kvůli němu budou zřejmě některé obce nuceny zrušit už vyhlášená výběrová řízení.

Foto: Petr Hejna

pohled na Zbečno a okolí

Článek

Pokutu ministerstvu ve čtvrtek potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář. "Zadavatel při zadávání veřejné zakázky na zhotovení monitorovacího systému pro programy strukturálních fondů ČR" nevyhlásil obchodní veřejnou soutěž, ač výše budoucího peněžitého závazku přesáhla 7,5 miliónů korun," uvedl pro Novinky Bednář.

Úřad podle něj zadal zakázku firmě ICL ČR, aniž by doložil, že tato společnost je jedinou, která může požadované služby poskytnout.

Ministerstvo podalo proti rozhodnutí už dříve tzv. rozklad. V něm se odvolávalo právě na to, že ICL ČR je jedinou firmou, která licenčním podmínkám vyhověla.

Obce zřejmě budou muset rušit zakázky

Ministerstvo pro místní rozvoj má ale i další problém. Zřejmě jeho vinou musí obce, které v posledních měsících vyhlásily výběrová řízení na veřejné zakázky, tato řízení zrušit. MMR včas neodeslalo seznam těchto zakázek do Bruselu. Dokud nejsou zakázky zveřejněny ve věstníku unie, nemohou být vyhlášeny. Obce by tak riskovaly žaloby investorů z jiných zemí, že se nemohli účastnit soutěže, protože o ní nevěděli. O kauze ve středu informovala Česká televize (ČT).

MMR tvrdí, že se neopozdilo, že chyba byla na straně evropských úředníků. "MMR odeslalo včas ty přihlášky. Bohužel, dostal se do problémů server v Lucemburku, který tyto zakázky měl zveřejňovat. To znamená, chyba nebyla na české straně," řekl ČT mluvčí ministerstva Petr Dimun. 

Ministerstvo samo poslalo třiceti obcím dopisy, že budou muset zrušit vyhlášená výběrová řízení na stavební práce a služby celkem asi za 180 miliónů korun.

Zrušit řízení je nejlepší řešení

Do podobných problémů se zveřejňováním zakázek se podle úřadu nedostala jen Česká republika, ale i ostatní nové členské státy EU. Například v Polsku ale nikdo zakázky rušit nedoporučil.

Hospodářská komora si myslí, že pochybilo ministerstvo. Podle komory jsou teď ohroženy projekty, které vyžadovaly dlouhou přípravu a firmy stály nemalé peníze. "Je potřeba, aby se našly nějaké nestandardní způsoby, jak tyto přihlášky zpětně podat," navrhla mluvčí komory Viktorie Plívová. To se ale MMR zatím nechystá. Zrušení už běžících výběrových řízení považuje podle ČT za nejlepší řešení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám