Hlavní obsah

Minimální mzda od ledna vzroste jen o 500 korun

Právo, ČTK, hčk
PRAHA

Minimální mzda se zvýší od ledna příštího roku o 500 korun ze současných 6200 na 6700 korun hrubého. Rozhodla tak ve středu večer vláda. Znamená to, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach musel ustoupit od svého původního návrhu, aby se nejnižší možná odměna za práci zvýšila od ledna na 6900 korun.

Foto: archiv DK Kroměříž

Černošská jazzová zpěvačka Melanie Scholtz.

Článek

"Myslím si, že to není moc dobrý signál. Ale je to koaliční kompromis Unii svobody a KDU-ČSL," zhodnotil výsledek hlasování ministrů pro Právo Škromach. Podle něj v situaci, kdy jeho úřad směřuje k posilování motivace občanů, aby si hledali zaměstnání, "není toto rozhodnutí dobrá zpráva".

Na dotaz Práva, zda je pravděpodobné, že by v průběhu příštího roku ještě jednou navrhl zvýšení minimální mzdy, Škromach odpověděl: "Bude záležet na tom, jak se budou vyvíjet mzdy a zároveň jak se případně projeví vstup ČR do Evropské unie. Ale nepředpokládám, že by došlo k dalšímu zvýšení minimální mzdy ještě v průběhu příštího roku."

V Evropské unii představuje minimální mzda 50 až 60 procent průměrné mzdy. Česká republika by se měla tomuto poměru přiblížit při přechodu na euro přibližně v roce 2010.  Podle Českého statistického úřadu dosáhla průměrná měsíční hrubá mzda ve třetím čtvrtletí částky 16 522 korun.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová uvedla, že v současné době minimální mzdu pobírá 0,3 procenta zaměstnanců větších organizací. Podle zjištění úřadů práce v menších podnicích dostávají minimální mzdu tři procenta pracovníků.

Reklama

Související články

Koalice se nedohodla na minimální mzdě

Vládní koalice se v úterý neshodla na výši minimální mzdy pro příští rok. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) přišel s návrhem na 6900...

Výběr článků

Načítám