Hlavní obsah

Koalice se nedohodla na minimální mzdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní koalice se v úterý neshodla na výši minimální mzdy pro příští rok. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) přišel s návrhem na 6900 korun, ale sám uznává, že při rozložení sil ve vládě to bude těžko obhajitelné. Kabinet se bude stanovením minimální mzdy zabývat opět příští středu.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Menší vládní partneři - lidovci a unionisté - už minulý týden na vládní schůzi požadovali nižší nárůst a vyvolali koaliční jednání. Dnes se podle Škromacha shodli pouze na tom, že by měla růst rychleji než reálné mzdy.

Ministr šel na dnešní koaliční schůzku s návrhem, který se pohybuje mezi představou zaměstnavatelů a odborů. Odboroví předáci při tripartitních jednáních požadovali zvýšení z nynějších 6200 na 7200 korun, zatímco zaměstnavatelé byli ochotni přistoupit na 6400 až 6500 korun. Vyšší růst by podle nich vedl k propouštění. Téhož názoru jsou i lidovci a unionisté, uvedl Škromach.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda odložila jednání o minimální mzdě

Ministři se na svém středečním zasedání neshodli na návrhu ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha o zvýšení minimální mzdy o 700 korun na částku...

Výběr článků

Načítám