Hlavní obsah

Minimální mzda by se měla zvýšit o sedm stovek

– PRAHA
Právo, Hana Kadečková

O sedm set korun by se měla od ledna zvýšit minimální mzda. Nejnižší možná odměna za práci by tak měla činit namísto dosavadních 6200 Kč celkem 6900 korun hrubého. Pro zaměstnance, kteří jsou odměňováni podle hodinové sazby, by to znamenalo zvýšení z 36,90 Kč na 40,80 Kč.

Foto: Josef Zajíc

Zahájení utkání 1.ligy žen v košíkové. Ostrava 12.10.2013

Článek

Znamená to, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach se po jednáních s odboráři i zaměstnavateli, kteří se neshodli na žádném kompromisu, rozhodl zůstat na svém původním návrhu. Ten také předloží dnes večer vládě.

"Nejnižší příjmy z pracovní činnosti musí být posilovány na takovou úroveň, aby byly pro všechny zaměstnance atraktivnější než příjmy ze sociálních dávek," zdůvodnil svůj návrh Škromach. Pokud mu vláda návrh schválí, bude čistá minimální mzda o 36,7 procenta převyšovat životní minimum jednotlivce. To v současnosti činí 4100 Kč. "Navrhovanou úroveň minimální mzdy je tak možné - z hlediska jednotlivce - považovat za motivační," dodala Škromachova mluvčí Kateřina Prejdová.

Odboráři chtěli růst o tisíc korun

Odboráři požadovali růst minimální mzdy o rovnou tisícikorunu na 7200 Kč, zatímco zaměstnavatelé preferovali ponechat ji na nynější úrovni, případně zvýšit ji jen o stokorunu. "Chápu, že musíme zvedat minimální mzdu. Ale je otázka, jak rychle. Není důvod, proč takhle chvátat. Navíc, když víme, že mzdy utíkají produktivitě práce," řekl před časem Právu generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška.

Odboráři naopak chtějí razantnější zvyšování minimální mzdy, neboť to považují za dobrý prostředek boje proti šedé ekonomice: "Víme, že se vyplácí minimální mzda a vedle toho další prostředky, které už jsou nezdaněné. A to škodí nejen státnímu rozpočtu, že přichází o platby, ale i lidem samotným. Když přijde nemoc nebo důchod, tak spláčí nad výdělkem, protože se jim započte jenom to, co jim vyplatili oficiálně," vysvětlil místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Odvody budou vyšší

Škromach předpokládá, že zvýšení minimální mzdy na navrhovanou úroveň bude znamenat i vyšší výnosy státnímu rozpočtu z daně z příjmu a pojistného na sociální zabezpečení: "Za předpokladu 2,5 procenta zaměstnanců, kteří pobírají minimální mzdu, je možné odhadnout roční zvýšení u daní z příjmu o asi 130 miliónů Kč. Odvody na sociální zabezpečení by se mohly zvýšit o zhruba 80 miliónů Kč ze strany zaměstnanců, resp. o přibližně 260 miliónů Kč ze strany zaměstnavatelů," popsala Prejdová. Na druhé straně výdaje státního rozpočtu formou doplatků na zvýšení minimální mzdy budou činit přibližně 185 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám