Hlavní obsah

Milostivé léto vymaže také exekuci za povinné ručení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 18 tisíc lidí se může snadněji zbavit exekucí, kterým čelí kvůli tomu, že neplatili povinné pojištění odpovědnosti za motorové vozidlo. Tedy zjednodušeně řečeno za neuhrazené povinné ručení. K akci Milostivé léto se totiž ve čtvrtek připojila i Česká kancelář pojistitelů (ČKP) sdružující pojišťovny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podařilo se nám se všemi inkasními společnostmi dohodnout, že se dobrovolně vzdají doposud nevymožené odměny a nákladů. A ČKP se vzdává doposud nezaplacených úroků z prodlení a soudních poplatků,“ oznámil na Twitteru výkonný ředitel kanceláře Jan Matoušek.

„Zastavíme až 18 tisíc kauz v celkovém objemu až 190 milionů korun,“ dodal.

Nevídané zdražování: Inflace už dosáhla šesti procent

Ekonomika

Podle webu České kanceláře podnikatelů se Milostivé léto, k němuž dobrovolně přistoupila, týká řidičů, kteří mají pohledávku za nepojištěné vozidlo, tedy, že vzniklý dluh pochází z takzvané úhradové povinnosti.

„O řešení dluhu v rámci Milostivého léta můžete u ČKP požádat, pokud jste fyzická osoba (nepodnikatel); vymáhaný dluh pochází z úhradové povinnosti a je exekučně vymáhán déle než čtyři roky; nejste aktuálně v insolvenci,“ konstatuje dále web.

Je přitom nutné mezi 13. prosincem a 13. březnem uhradit základní dlužnou částku, takzvanou jistinu, a poplatek exekutorovi 908 korun za zastavení exekuce.

Milostivé léto dané zákonem probíhá za stejných podmínek do 28. ledna. Zákon do něj ovšem zahrnuje pouze exekuce u státu, kraje, obce či u jimi vlastněných firem.

Milostivé léto neporušujeme, tvrdí exekutoři. Kličkují mezi paragrafy, zlobí se autoři akce

Domácí

Ve­dle ČKP se přitom už dříve do něj zapojily dobrovolně i mnohé další soukromé firmy, například některé banky.

Například ve středu se do akce zapojila společnost Seznam.cz. Ta poslala 10 milionů do sbírky „SOS Milostivé léto“, kterou v listopadu otevřela nezisková organizace Člověk v tísni.

Vedení Seznamu zároveň vyzvalo své zaměstnance, aby se do Milostivého léta rovněž zapojili.

„Věříme ve druhé šance. Ve firmě dělá mnoho lidí, kteří z firmy odešli a pak se vrátili. Proto je nám sympatická akce Milostivé léto, na kterou věnujeme 10 milionů korun,” uvedl na svém Twitteru zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám