Hlavní obsah

Milostivé léto neporušujeme, tvrdí exekutoři. Kličkují mezi paragrafy, zlobí se autoři akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exekutorská komora se vymezila vůči nařčení, že někteří exekutoři porušují pravidla tzv. Milostivého léta. Minulý týden je před tím varoval pražský dopravní podnik a podle některých odborníků se tak chovají i u některých dalších pohledávek, například exekucí vedených kvůli dluhům u České televize.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Exekutorská komora nyní tvrdí, že to zavinila nejasně formulovaná novela exekučního řádu. Podle autorů milostivého léta však exekutoři jen kličkují.

Soudní exekutoři postupují při vymáhání exekučních titulů podle zákonem daných pravidel
Exekutorská komora ČR

Milostivé léto probíhá nyní, a to do 28. ledna. V jeho rámci se mohou dlužníci snáze z exekuce vyvázat. Tam, kde po nich exekutor vymáhá dluh u státu, kraje, obce či firem s nadpoloviční státní účastí, jim stačí zaplatit jen základní dlužnou částku (jistinu) a poplatek exekutorovi 908 Kč.

Zbytek exekuce včetně úroků z prodlení či výdajů za vedení exekuce se jim odpustí. Jenomže někteří exekutoři dělí třeba u dopravních podniků jistinu na dvě části – na cenu jízdenky a pokutu – a poplatek 908 korun tím vybírají dvakrát.

Nenavyšujte si poplatky, vzkázal pražský dopravní podnik exekutorům

Domácí

Podle pražského dopravního podniku to tak být nemá. „Považujeme součet jízdného a přirážky k jízdnému u každého jednotlivého případu za jednu pohledávku, za jednu jistinu, tj. jeden exekuční titul,“ řekla mluvčí Aneta Řehková.

Podnik proto vyzval exekutory, aby od dvojnásobného účtování jistiny upustili, pokud ho praktikují.

Daniel Hůle z Člověka v tísni na sociálních sítích ukazuje na pražského exekutora Juraje Podkonického, jenž podle něj postupuje podobně i u pohledávek České televize.

Exekutorská komora se však nyní svých kritizovaných členů zastala. „Soudní exekutoři postupují při vymáhání exekučních titulů podle zákonem daných pravidel, a nikoli podle přání a pokynů různě zainteresovaných osob.

Milostivé léto plně i pro dlužníky VZP

Ekonomika

Pravidla pro využití Milostivého léta jsou v zákonném textu napsána natolik nejasným způsobem, že připouštějí několik srovnatelných výkladů,“ prohlásila komora.

Soudní exekutoři podle ní nemohou nést odpovědnost za text zákona, k němuž odborná veřejnost i komentářová literatura přistupují různými způsoby a jehož autoři připouštějí různé výklady. Stejně tak nelze činit celý exekutorský stav odpovědný za odlišný právní výklad takového předpisu v ojedinělých případech.

„Nutno dodat, že závazný výklad právních předpisů náleží v demokratickém právním státě pouze a výhradně soudům,“ dodala komora.

Tanec mezi paragrafy

„Mohu souhlasit pouze s poslední větou. Výklad může podat pouze Nejvyšší soud,“ reagoval pro Právo poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), jeden ze spoluautorů novely. Exekutorská komora a exekutoři ale podle něj pouze kličkují.

„Pevně si za zákonem stojím. Tak, jak byl napsán, je jednoznačný. Shodují se na tom právní týmy oprávněných, tedy věřitelů, bylo to konzultováno i se soudy,“ řekl Výborný, podle nějž někteří exekutoři postupují v rozporu s elementárními etickými pravidly své profese.

K Milostivému létu se přidaly další banky

Ekonomika

„Myslím si, že novela je jasná. Důkazem je, že se k Milostivému létu připojily i některé soukromé společnosti, například banky, jichž se ze zákona vůbec netýká,“ souhlasil druhý z předkladatelů, poslanec Patrik Nacher (ANO). „Stanovisko exekutorské komory mě překvapilo, protože mám pocit, že to vidí podobně,“ dodal s tím, že někteří exekutoři pomyslně tančí mezi paragrafy.

Nacher si podle svých slov dokáže představit, že třeba exekutor, který sloučil pět exekučních příkazů do jedné exekuce, aby příliš náklady nezatěžoval dlužníky, naúčtuje pět poplatků. „Jinak by vlastně na svůj férový postup doplatil. Ale to se netýká případů, kdy někdo rozdělí jistinu na dvě části, 24 korun za jízdenku a 1500 za pokutu,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám