Hlavní obsah

Nevídané zdražování: Inflace už dosáhla šesti procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně vzrostly o šest procent, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v říjnu, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Meziroční růst cen zrychlil už popáté v řadě. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

Za růstem inflace stojí zdražení zejména v dopravě, více stojí ale i potraviny nebo nealkoholické nápoje.

„Ceny automobilů vzrostly o 7,4 procenta a pohonných hmot a olejů o 32,8 procenta. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, tedy nejvíce za devět let,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční růst cen zrychlil v pátém měsíci za sebou. Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému listopadu o pět procent a ceny služeb o 7,5 procenta.

Cena tabákových výrobků vzrostla o více než 12 procent, stejně jako ceny oblečení a obuvi. Z potravin nejvíce zdražilo máslo, a to o 26,8 procenta. Cena je po říjnovém poklesu vyšší i za brambory (o 5,2 procenta), ovoce zlevnilo o 1,4 procenta.

Cena nájemného z bytu se zvýšila o 3,7 procenta, výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu zdražily o téměř deset procent, vodné a stočné shodně o 5,5 procenta a tuhá paliva o 6,5 procenta.

Zdražení skoro všeho. Analytici čekají listopadovou inflaci přes šest procent

Ekonomika

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 procenta. Pohonné hmoty proti říjnu zdražily o 4,4 procenta a automobily o procento. Rostla také cena zeleniny, ovoce, másla, sýrů a tvarohů nebo drůbežího masa.

Ve srovnání s říjnem naopak zlevnily energie. Za elektřinu platili lidé méně o 16,2 procenta a za zemní plyn o 11,5 procenta. Za poklesem cen stojí prominutí DPH u cen elektřiny a zemního plynu. „Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v listopadu představoval podle orientačního propočtu ČSÚ snížení o 1,0 procentního bodu," uvedl ČSÚ.

Podle analytiků není další růst inflace překvapivý. Odpovídá jejich očekávání. „Inflační tlaky z domácí ekonomiky jsou znepokojivé. A to se ještě v údaji za prosinec teprve projeví snaha výrobců i prodejců zahojit se na vánoční nákupní horečce. Přitom růst cen energií s plnou silou do indexu spotřebitelských cen teprve dopadne a je otázka, jak dlouho tento vliv bude přetrvávat,“ varoval hlavní ekonom společnosti Fondee Pavel Štěpánek.

Strategie ČNB zatím nezabrala

Podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Ciftin se ukazuje, že recept České národní banky na zkrocení inflace v podobě zvyšování úrokových sazeb zatím nefunguje.

„Úvěry zdražují, což může podlomit nejen spotřebitelskou poptávku, jelikož spotřebitelské a hypoteční úvěry se stávají nedostupné, ale také oddálí čerpání provozních úvěrů a úvěrů na investice firem. To v konečném důsledku povede ke zpomalení ekonomiky. Žijeme tedy v době, kdy máme vysokou inflaci a zároveň vysoké sazby. Tento nebezpečný mix může představovat skutečnou hrozbu,“ řekl Volf.

Spotřebitelské ceny budou podle něj ve vysokém tempu růst i nadále a v prvních měsících příštího roku by se měly udržet na úrovni mezi pěti až sedmi procenty. „ČNB na to bude reagovat dalším zvedáním sazeb, ale prostor není nevyčerpatelný. Další jejich zvýšení může přijít koncem prosince nebo začátkem roku,“ dodal Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám