Hlavní obsah

180 miliard pro Česko? Zabraňte střetu zájmů, jinak nezaplatíme, vzkázal Brusel

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Evropská komise schválila český národní plán obnovy, který Česku otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. České úřady však budou muset zabránit střetům zájmů, aby mohla země inkasovat všechny peníze.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a premiér Andrej Babiš

Článek

„Nezaplatíme, pokud tento problém nebude vyřešen, a navíc budeme vymáhat zpět peníze z předfinancování,” řekl novinářům jeden z unijních činitelů, podle něhož se mají české úřady s požadavky komise vyrovnat nejpozději do poloviny příštího roku.

Podle letošních závěrů auditu komise je ve střetu zájmů premiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér při pondělní tiskové konferenci po jednání s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou obdržel otázku na toto téma. Babiš řekl, že otázce kvůli špatné akustice v sále nerozuměl. „Evropské peníze se v České republice rozdělují transparentně, nejsou tu žádné systémové chyby. Nemám pocit, že bychom měli nějaký systémový problém,” reagoval.

„Český plán obsahuje body, které vylučují střet zájmů a které posilují transparentnost,” konstatovala von der Leyenová. „Tyto body musí být splněny do poloviny roku 2022 před tím, než bude vyplacena ta první velká částka,” dodala.

Vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády poznamenal, že Česko dostalo podobně jako ostatní členské země 109 milníků, které musí postupně plnit. „Jeden z nich se týká v obecné rovině střetu zájmů. Je třeba, aby bylo dosaženo toho, že nebude docházet při čerpání zdrojů k jakémukoli střetu zájmů,” řekl. Nejde podle něj o nic, co by čerpání dotací ohrozilo.

Podle státní tajemnice pro evropské záležitosti Mileny Hrdinkové se čerpání neváže na konkrétní osobu, jde o obecné nastavení požadavků.

Von der Leyenová je v Praze. Přivezla 180 miliard

Ekonomika

České úřady podle komise budou muset v příštích měsících dodržet kritéria stanovená pro ochranu peněz EU před střetem zájmů. Unijní exekutiva v letos zveřejněném auditu dospěla k závěru, že úřady neřeší systémový problém se střetem zájmů premiéra Andreje Babiše.

Babiš podle auditorů stále ovládá holding Agrofert, ačkoli jej vložil do svěřenských fondů. Komise proto nehodlá firmám z této skupiny vyplácet dotace ze strukturálních fondů. Sám Babiš tvrdí, že střet zájmů nemá a že dodržuje české zákony.

Babiš: V Česku není systémový problém, evropské peníze se rozdělují transparentně

Domácí

Fond pro oživení a odolnost obsahující přes 700 miliard eur (více než 18 bilionů korun) je od strukturálních fondů oddělen, unijní pravidla ale i v jeho případě stanovují, že členské státy musejí vyloučit korupci či střet zájmů při nakládání s veřejnými penězi.

Koncern Agrofert je uložen ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO). I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám