Hlavní obsah

Microsoft investuje do evropského Mistralu. Zabývá se AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda evropského vývoje velkých jazykových modelů na poli umělé inteligence (AI), francouzský Mistral, se dočká peněz od softwarového giganta Microsoftu. Zatím se americká firma rozhodla do Mistralu dát 15 milionů eur (takřka 400 milionů Kč), které promění v zatím malý podíl ve firmě.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Microsoft

Článek

„Dnešek je jedním z nejdůležitějších dní, co se týče podpory evropských technologií od Microsoftu,“ řekl stanici CNBC prezident americké firmy Brad Smith.

Microsoft ovšem už dříve vložil přes deset miliard dolarů (230 miliard Kč) do společnosti OpenAI, tvůrce komunikačního systému ChatGPT.

Francouzský Mistr vznikl teprve před deseti měsíci, ale její tržní hodnota už dosahuje dvou miliard eur (přes 50 miliard korun).

Realistické video na pár kliků. OpenAI ukazuje nové dovednosti AI

Software

AI modely Mistralu budou stejně jako ty od OpenAI nově přístupné na plaftormě Microsoft Azure, což je cloudová služba čili dálkové úložiště. Francouzská firma bude také moci trénovat své modely na jeho infrastruktuře.

Spolupráce by rovněž měla pomoci s rozšířením nedávno představeného komunikačního asistenta od Mistralu nazvaného Le Chat. Dohodu nyní přezkoumají evropští regulátoři, kteří se zabývají i investicí firmy do OpenAI.

Nakupuje také Alibaba

Do umělé inteligence masivně investují i další. Nově čínský internetový obr Alibaba uvolnil investici za více než miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) do Moonshotu, start-upu v oblasti umělé inteligence. Ten byl i tímto ohodnocen na 2,5 miliardy dolarů (téměř 60 miliard korun).

Moonshot uvedl loni v říjnu na čínský trh komunikačního systém Kimi Chat, který postavil na vlastním velkém jazykovém modelu. Takzvaný bot dokáže podle listu South China Morning Post zpracovat vstup až 200 tisíc čínských znaků, čímž podle tvůrců násobně překonává poslední verzi ChatGPT 4. Moonshot byl stejně jako Mistral založen teprve loni.

Zisk výrobce čipů Nvidia ve čtvrtletí díky zájmu o AI vzrostl o 769 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám