Hlavní obsah

Merkelová prohrála ve volbách, cena elektřiny v Německu letí vzhůru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Prohra konzervativní strany CDU Angely Merkelové v nedělních volbách ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko a skutečnost, že Zelení zřejmě sestaví novou vládu, vyhnaly cenu elektřiny nejvýše od podzimu 2008. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Obavy vzbuzuje důsledný protijaderný program Zelených a možnost trvalého odstavení nejstarších německých jaderných reaktorů.

Stoupla i cena uhlí s dodávkou v příštím roce, stejně jako emisní povolenky na tunu oxidu uhličitého na evropském trhu, a to o dvě procenta.

Stoupla i cena uhlí s dodávkou v příštím roce, stejně jako emisní povolenky na tunu oxidu uhličitého na evropském trhu, a to o dvě procenta.

„Trh s elektřinou předpokládá, že některé reaktory už nebudou znovu spuštěny, v tom případě budou mít ceny elektřiny vzestupnou tendenci,“ míní analytik Martin Young z banky Nomura.

Nastane opět uhelná éra?

Podle analytika Marka Lewise z Deutsche Bank vítězství Zelených může znamenat „radikální přehodnocení německé politiky v oblasti jaderné energie“, což může v konečné fázi vést k trvalému uzavření dokonce všech 17 jaderných reaktorů v zemi, jak uvedla agentura Bloomberg.

Analytici předpokládají, že v důsledku těchto kroků poroste spotřeba uhlí a nezanedbatelně se zvýší emise skleníkových plynů. „Vítězství Zelených v zemských volbách v Bádensku-Württembersku znamenalo oživení zájmu o akcie výrobce větrných turbín Vestas,“ okomentoval pondělní situaci analytik Miroslav Adamovič z Komerční banky.

Německo se mělo stát zemí bez jaderné energie od roku 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám