Hlavní obsah

Merkelová: G20 nesmí odsunout reformy financí kvůli návrhu USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pittsburgh

V americkém Pittsburghu začíná summit 20 nejvýznamnějších ekonomik světa G20. Evropa na něm chce prosadit větší reformu finančnictví a omezení odměn bankéřům. Německá kancléřka Angela Merkelová už během čtvrtka varovala před tím, aby se zabýval americkými návrhy na zmírnění nerovnováh v globální ekonomice na úkor naléhavých potřeb.

Článek

Vyjádření Merkelové těsně před summitem zdůraznilo rozdíly mezi postoji největších vyspělých zemí k programu schůzky.

Evropa tlačí na prosazení reforem finanční regulace a omezení bankéřských platů, což by údajně mělo zamezit dalším finančním krizím. Americký prezident Barack Obama naopak upřednostňuje snahu o koordinaci ekonomických politik v zájmu zmírnění globálních nerovnováh v obchodě a platebních bilancích, zejména mezi USA a Čínou.

"Dala jsme najevo, že bychom se neměli zabývat jinými tématy a zapomenout na regulaci finančních trhů," řekla Merkelová, která má nyní těsně před volbami a zásahy proti "chamtivým bankéřům" jsou u veřejnosti velmi populární. Summit G20 označila kancléřka za klíč k finančním reformám a vyjádřila obavy, že snahy učinit svět méně zranitelný finančními krizemi by mohly uváznout. "Pittsbugh rozhodne, zda téma regulace finančních trhů zůstane ústřední otázkou. Pro nás to je na summitu to nejdůležitější," řekla Merkelová novinářům v Berlíně.

K Obamovu postoji se přiklání zejména britský premiér Gordon Brown. Ten před jednáním Rady bezpečnosti OSN v New Yorku prohlásil, že skupina G20 se má stát namísto G8 hlavním poradním orgánem pro koordinaci světové ekonomiky. "G20 převezme větší úlohu v hospodářské kooperaci, než jakou měla v minulosti G8," řekl Brown před zasedáním Rady bezpečnosti OSN.

Brown podpořil americký požadavek na zvýšení čínských dovozů, což by omezilo čínské obchodní přebytky a deficity v průmyslových zemích jako Británie a USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám