Hlavní obsah

Mediální gigant Time Warner se chce spojit s vlastníkem Novy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mediální společnost Time Warner požádala Evropskou komisi o povolení ke spojení s firmou Central European Media Enterprises (CME), která vlastní televizi Nova. Podle serveru Mediaguru Evropská komise již kvůli žádosti americké firmy kontaktovala největší nadnárodní zadavatele reklamy, kteří působí i v Česku.

Foto: Mike Blake, Reuters

Sídlo jedné z dceřiných společností firmy Time Warner v americké Kalifornii.

Článek

Jako prozatímní datum pro rozhodnutí Evopské komise (EK) je uváděna polovina června. Time Warner byl dosud největším akcionářem CME.

EK eviduje žádost Time Warneru k 8. květnu. Podle serveru to vyplývá z výpisu případů, kterými se komise ve vztahu k této společnosti zabývá nebo zabývala. Na základě rozeslaného dotazníku teď vymezí relevantní trh, podle kterého bude případnou fúzi měřit.

O převzetí ztrátové CME se mluví již delší dobu. Time Warner ale zatím nepřekročil hranici 49,9 procenta akcií. Při nedávno oznámené emisi CME firma oznámila, že se hodlá úpisu zúčastnit, aby jí zůstal méně než poloviční podíl zachován.

Společnost CME za první čtvrtletí oznámila prohloubení ztráty po zdanění na zhruba 109 miliónů dolarů (asi 2,14 miliardy korun) po 13,8 miliónu dolarů ve stejném období loni. Výsledek souvisel s letošní změnou prodeje reklamy, kvůli kterému firmě klesly také výnosy, a to zhruba o 18 procent na 137 miliónů korun.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV.

Kromě České republiky firma provozuje televizní stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a ve Slovinsku. S akciemi firmy se obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.

Reklama

Výběr článků

Načítám