Hlavní obsah

Med nebyl z Česka ani ze Španělska. Inspekce ho kvůli klamavým údajům zakázala

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila obchodníkovi stáhnout z nabídky med označený klamavými údaji o původu. Med nepocházel ani z českého včelařství, ani ze Španělska, jak uváděl e-shop, ale ze Střední Ameriky, informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Pylová analýza prokázala původ medu v regionu Střední Amerika.

Článek

Jednalo se o výrobek označený jako květový pomerančový med ve čtvrtkilovém balení s označením trvanlivosti do prosince 2019. Jako výrobce je na obalu uvedeno Včelařství Thomayer z Trhanova na Domažlicku a jako země původu EU.

„Laboratorní analýza ale prokázala, že se jedná o potravinu jiného geografického původu, konkrétně pylová analýza prokázala původ medu v regionu Střední Amerika,” uvedl mluvčí.

Na svém e-shopu nabízela firma Natu předmětnou šarži medu s informací: „…jednodruhový květový med z nektaru z květů pomerančovníků ze Španělska s obsahem vitamínů…“ a dále je zde uveden další údaj o původu „Země původu: Česká republika“.

Foto: SZPI

Med byl podle inspekce dovezen ze zámoří

„Uvedení klamavých informací o zemi původu je porušením platných právních předpisů a SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty,” dodal Kopřiva.

Inspektoři SZPI dále nařídili prodejci, aby závadnou šarži neprodleně stáhl z tržní sítě a adekvátně upravil informaci na svém e-shopu. Inspekce informaci vložila do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.

„Med byl zakoupen v SRN s tím, že je z EU. Chybné označení bylo pouze země původu, mělo být správně mimo EU. Rozhodně se nejedná o falešný med, ale pouze o chybné označení země původu. Při koupi nám bylo deklarováno, že med pochází z EU. Jedná je o kvalitní med, který splňuje veškeré požadavky,” řekla Novinkám za Včelařství Thomayer Vendula Thomayerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám