Hlavní obsah

Majitelé mohou zvýšit nájemné jen o 10 procent ročně

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Maximálně o 10 procent ročně budou moci majitelé domů jednostranně zvýšit nájemné, rozhodla vláda. Ta schválila návrh zákona z dílny ministerstva financí Bohumila Sobotky (ČSSD). Se svým návrhem před vládou naopak neuspěl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US).

Foto: Jana Krotilová

Slavnostní nástup a výstřel na zahájení střeleb.

Článek

Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Návrh zákona však ještě musí schválit Parlament.

MMR: Prohráli jsme bitvu, ne válku

"Nesouhlasíme s přijatým návrhem, prodlužuje regulaci cestou zákona se všemi negativními důsledky. Ale prohráli jsme bitvu, ne válku. I když to není vůči koaličním partnerům dobré, předpokládáme, že si náš návrh osvojí některý z poslaneckých klubů a předloží ho jako vlastní," sdělil Právu tiskový mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Petr Dimun.

Rozhořčeni jsou i majitelé domů. "Návrh ministerstva financí je zcela protiústavní a nesmyslný. Například reguluje i ceny služeb, které nájemník platí. Naproti tomu majitel musí dodavatelům zaplatit skutečné náklady. Výsledkem je, že majitel bude na nájemníky doplácet," uvedl tiskový mluvčí Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit.

Místopředseda Sdružení nájemníků Milan Taraba je naopak s rozhodnutí vlády spokojen. "Je to dobrý návrh, bylo by nešťastné hovořit o něm jako o dokumentu jednoho resortu," řekl Taraba.

Soc. dem. nešla na kompromisy

Překvapením je, že se ministři ani nedohodli na určitých kompromisech, které byly připraveny. Přitom například Sobotka v minulosti dával najevo, že je ochoten na ně jít . Těmi mínil, že první dva roky - v tzv. přechodném období - by nájemné mohlo růst asi o 7 procent ročně. Němec požadoval v přechodném období daleko prudší růst.

To si lze vysvětlit tím, že si soc. dem. nechává patrně manévrovací prostor, až se bude zákon projednávat ve Sněmovně. V této podobě totiž asi stěží bude průchodný parlamentem. Totožný návrh totiž Sněmovna již v minulosti jednou odmítla.

Kvapil nevěřil, že vláda rozhodne

Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Kvapil nevěřil, že se ministrům podaří najít shodu mezi dvěma návrhy ministrů Sobotky a Němce.  "Když panují zcela rozdílné názory, nemělo by padnou hned rozhodnutí," řekl v úterý Právu místopředseda KDU-ČSL Tomáš Kvapil. "O tak stěžejní záležitosti by mělo proběhnout koaliční jednání," uvedl Kvapil. Podle jeho slov vláda musí vycházet z toho, že ministři nesplnili úkol, protože měli předložit společný návrh.

Ministerstvo místního rozvoje (MMR) navrhovalo, aby se nájemné přibližovalo k tržnímu nájemnému, a to tempem až 15 procent ročně. Ministerstvo financí (MF) prosazovalo, aby za místně obvyklé se považovalo nájemné vypočtené jako průměr z tržních i dosavadních regulovaných cen a aby růst nebyl vyšší než 10 procent ročně.

Obě ministerstva připouštějí možnost přechodného období, ale i na něj panují rozdílné názory. Zatímco MMR požaduje dva až tři roky růst pro všechny nájemce o 15 procent ročně, MF je pouze pro sedmiprocentní růst ročně.

Urychlil rozhodnutí Ústavní soud?

Sociální demokracie přitom podle informací Práva chtěla o výběru varianty rozhodnout ve vládě již dnes. Důvodem bylo hlavně to, že od zrušení výměru o nájemném Ústavním soudem uplynulo přes čtvrt roku a žádný pokrok v přípravě zákona zatím nenastal. Je už prakticky nemožné, aby zákon nabyl účinnosti od 1. července, jak se původně předpokládalo. Tím se odkládá i naděje majitelů na zvyšování činží.

Dalším důvodem je i to, že dnes měl Ústavní soud vynést verdikt o tom, zda vláda při zmrazení nájemného před třemi měsíci postupovala správně, či nikoli. Soud se záležitostí zabývá z popudu 24 senátorů z ODS a z vládních stran US-DEU a KDU-ČSL. Ústavní soud moratorium na nájemné zrušil. [celá zpráva]

"Loni v prosinci to bylo vyvoláno extrémním chováním majitelů domů. Teď se zdá situace mezi majiteli a nájemníky klidnější. Záleží ale na tom, jestli opět nedojde k jejímu vyhrocení," soudí místopředseda Sdružení nájemníků Milan Taraba. "Já bych se vůbec nebránil myšlence toto moratorium prodloužit," řekl ale nedávno v televizi Sobotka. Proti tomu jsou však ostře koaliční patrneři soc. dem. - KDU-ČSL a US-DEU.

Reklama

Související témata:

Související články

KSČM podala návrh zákona o ochraně nájmů

Nájemné by vedle nákladů na stavbu domu, jeho rekonstrukci a modernizaci mělo pokrývat i oprávněný zisk pro vlastníka. Navrhuje to v zákoně o ochraně nájmů...

Nájemné určují příjmy lidí

Dozvídáme se, že skupina senátorů opět hodlá podat k Ústavnímu soudu žádost o zrušení cenového moratoria na nájemné a současně bude na Ústavním soudu požadovat...

Výběr článků

Načítám