Hlavní obsah

Majitel Googlu je dvoubilionový. Zvýšil zisk a poprvé vyplatí dividendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Alphabet, která je majitelem vyhledávače Google, zvýšila v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (554 miliard Kč). Firma rovněž oznámila, že akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu.

Foto: Reuters

Firma Alphabet, která je majitelem vyhledávače Google, poprvé vyplatí dividendu.

Článek

Celkové tržby společnosti Alphabet se meziročně zvýšily o 15 procent na 80,54 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle firmy LSEG odhadovali v průměru na 78,59 miliardy. Příjmy z reklamy vzrostly o 13 procent na 61,66 miliardy dolarů.

Společnost Alphabet oznámila, že akcionářům vyplatí dividendu 20 centů na akcii. Uvedla rovněž, že její vedení schválilo zpětný odkup akcií v hodnotě až 70 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč).

Google chce zpoplatnit umělou inteligenci

Software

Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem a tržní kapitalizace firmy poprvé překonala dva biliony dolarů (47 bilionů korun).

Analytik XTB Tomáš Cverna uvedl, že tržby podniku překonaly očekávání díky růstu v klíčových segmentech, jako jsou reklamy a cloud. „Investoři mohou být spokojeni nejen s výsledky, ale i s oznámením programu zpětného odkupu akcií ve výši 70 miliard amerických dolarů, a především historicky první dividendy,“ dodal.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

„Neplníte nařízení.“ EK zahájila vyšetřování Googlu, Applu i Mety

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám