Hlavní obsah

Maďarsko přestává s regulací, inflace stoupá. Potraviny zdražily až o 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Meziroční míra inflace v Maďarsku stoupla v srpnu na 15,6 procenta. V červenci přitom dosahovala 13,7 procenta. Ve čtvrtek to oznámil tamní statistický úřad. Nejvíc zdražily potraviny. Výsledek je zhruba v souladu s odhady analytiků, ti ale v příštích měsících počítají s dalším růstem.

Foto: MTI

Regulovaná cena cukru v Maďarsku je 275 forintů (16,60 Kč) za kilogram

Článek

V Maďarsku zaznamenali meziročně až 31procentní nárůst cen potravin. Například cena margarinu stoupla o 67 procent, chleba o 64 procent, sýrů o 61 procent, mléka a mléčných výrobků o 54 procent, vajec o 42 procent a masa o 41 procent.

Vláda premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) v červenci přestala uplatňovat cenový strop v případě domácností s vysokou spotřebou. Dopady snížených subvencí se podle statistického úřadu poprvé ukážou v údajích za měsíc září. To znamená, že inflace poroste i nadále.

V Česku byla meziroční inflace v červenci 17,5 procenta. Ceny potravin vzrostly meziročně o 19,3 procenta. Například sýry zdražily o 20 procent a maso o 22 procent.

„Zachování cenového stropu zabránilo výraznému cenovému šoku. Jeho postupné či úplné zrušení ale znamená riziko citelného růstu cen,“ poznamenal podle agentury Reuters ekonom Gergely Suppan z finanční společnosti Hungarian Bankholding.

Maďarsko chce snížit závislost na plynu, investuje téměř 400 miliard korun

Ekonomika

Maďarská centrální banka odhaduje inflaci pro letošní rok ve výši 13,4 procenta. Další navýšení přinese předpokládané úplné zrušení cenového stropu u potravin a pohonných hmot ze strany vlády. To by mělo být koncem září. Je ale možné, že vláda regulaci ještě prodlouží.

Centrální banka minulý týden zvýšila základní úrokovou sazbu na 11,75 procenta, což je nejvíce v Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám