Hlavní obsah

Maďarsko končí se stropem na potraviny. Obchodům nařídí povinné slevy

Od letošního července budou mít obchody v Maďarsku povinnost zavádět slevové akce na některé druhy vybraných potravin. Na tiskové konferenci vlády to ve čtvrtek řekla Alexandra Szentkirályiová, mluvčí kabinetu premiéra Viktora Orbána. Povinné akce nahradí už dříve zavedené opatření v podobě zastropování cen u základních potravin, které na konci června skončí.

Foto: Magyar Távirati Iroda (MTI)

Mluvčí maďarské vlády Alexandra Szentkirályiová.

Článek

Potraviny budou zařazeny do dvaceti kategorií (maso, masové výrobky, zelenina a podobně) a v každé kategorii musí být jedna položka každý týden v akci. „Zboží, které se bude prodávat v akci, se bude každý týden měnit,“ citoval server Blikk Szentkirályiovou.

Zboží v akci musí být levnější minimálně o deset procent ve srovnání s průměrnou cenou za uplynulý měsíc. „Nebudeme nečinně sledovat, že v takovýchto těžkých dobách budou obchody získávat profit na maďarských lidech,“ konstatovala mluvčí.

Nařízení se bude týkat velkých obchodních domů, hypermarketů a supermarketů. Podle mluvčí se povinnost prodávat některé potraviny v akci nebude vztahovat na malé obchody.

Obrovská inflace

Orbánův kabinet už v lednu 2022 ceny některých základních potravin zastropoval. Šéf úřadu maďarské vlády Gergely Gulyás ve čtvrtek potvrdil, že zastropování bude platit do 30. června. Den poté vstoupí v platnost povinnost pro obchody zavádět akce.

Zavedení cenových stropů na některé položky, jako je například vepřové maso, stolní olej nebo mouka, bylo pilířem snah maďarské vlády chránit domácnosti před rostoucími životními náklady.

V Maďarsku se v březnu snížila meziroční míra inflace na 25,2 procenta z únorových 25,4 procenta. Ceny potravin ale meziročně vzrostly o 42,6 procenta. Stropy se totiž týkají jen několika málo základních potravin a vždy jen jednoho druhu. Jde o mléko s obsahem tuku 2,8 procenta, vepřovou kýtu, slunečnicový olej, kuřecí prsa, krystalový cukr, hladkou mouku.

Maďarsko hlásí pokles domácích a nárůst zahraničních turistů

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám