Hlavní obsah

Maďarsko hlásí pokles domácích a nárůst zahraničních turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko zaznamenalo letos v únoru pokles domácích turistů o 13 procent, ale počet zahraničních turistů stoupl o 17 procent. Oznámil to tamní statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

V Maďarsku přibylo zahraničních turistů (ilustrační foto).

Článek

V prvních dvou měsících roku 2023 přenocovalo v maďarských ubytovacích zařízení o 4,4 procenta méně domácích turistů a o 26 procent víc turistů ve srovnání se stejným obdobím roku 2022. „Vysoká inflace způsobuje, že lidé šetří především na dovolené a odpustí si návštěvu restaurací,“ řekl webu index.hu Tamás Flesch, předseda Svazu maďarských hotelů a restaurací.

Flesch říká, že pokles počtu domácích turistů byl citelný již dříve a údaje z prvních dvou měsíců letošního roku pokles potvrdily. „Zatím se nejedná o drastický propad, ale je to citelné. Věříme, že v dalších měsících se tento pád neprohloubí,“ dodal Flesch. Zdůraznil, že rozhodující budou v tomto směru letní měsíce.

Předseda Svazu maďarských hotelů a restaurací konstatoval, že situace v hlavním městě Budapešti a na venkově je diametrálně odlišná. „Hosty budapešťských hotelů tvoří z 95 procent zahraniční turisté, takže zmíněný pokles počtu domácích turistů necítí natolik, jako hotely na venkově,“ uvedl.

V březnu 2023 dosáhla inflace v Maďarsku 25,2 procenta. Ceny potravin stouply meziročně o 42,6 procenta, těch základních o 60 až 70 procent.

Maďarská inflace je stále vysoká. Ceny základních potravin vzrostly až o 70 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám