Hlavní obsah

Maďarská inflace v srpnu dosáhla 16,4 procenta, stále je nejvyšší v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z červencových 17,6 procenta klesla v srpnu meziroční míra inflace v Maďarsku na 16,4 procenta. V pátek to oznámil tamní statistický úřad s tím, že inflace klesla již sedmý měsíc za sebou. Je však stále nejvyšší v Evropské unii. V lednu dosáhla inflace v zemi až 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

V srpnu se ceny potravin zvýšily o 19,5 procenta, ale jejich růst se zpomalil z červencových 23,1 procenta. Ceny plynu, elektřiny a dalších paliv meziročně stouply o 34,7 procenta.

V rámci energií pro domácnosti je dražší především plyn, a to o 47,1 procenta, a elektrická energie o 25,3 procenta. Služby byly v srpnu dražší o 13,2 procenta.

Z potravin zaznamenal nejvyšší růst ceny cukr, který je v současnosti o 67,9 procenta dražší než před rokem.

V případě čokolády a kakaa zaznamenali nárůst o 25,8 procenta a pečiva o 20,1 procenta. O 10,4 procenta však ve srovnání s minulým rokem zlevnila mouka.

V meziměsíčním srovnání stouply ceny o 0,7 procenta, potravin v průměru o 0,3 procenta.

Web 444.hu k tomu poznamenal, že další nárůst ceny potravin ve srovnání s červnem a červencem je pro vládu premiéra Viktora Orbána nepříjemným překvapením, protože kabinet zdůrazňoval, že sledování cen a zavedení povinných slev na potraviny přinese pozitivní výsledek.

Orbán si navzdory vysoké inflaci udržuje 31procentní podporu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám