Hlavní obsah

Maďarská centrální banka všechny překvapila. Zavedla nejvyšší úrok v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maďarská centrální banka šokovala trh, když v úterý výrazně zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,85 bodu na 7,75 procenta. Tato hodnota je v současnosti ze všech zemí Evropské unie nejvyšší.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Guvernér maďarské centrální banky Gyorgy Matolcsy

Článek

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali ve svých predikcích průměrné zvýšení jen o půl procentního bodu. Tři ekonomové byli svým odhadem blíž, když tipovali zvýšení o jeden procentní bod.

Nárůst o 1,85 procentního bodu neboli 185 bazických bodů je v Maďarsku největším zvýšením od ekonomické krize v roce 2008, kdy na říjnovém zasedání banka tehdy zvýšila sazbu dokonce o tři procentní body.

Zvýšení úroků podle analytika Josepha Marlowa ze společnosti Capital Economics ukazuje, že centrální banka má teď mnohem výraznější obavy z rostoucí inflace a slabého forintu.

„Domníváme se, že je pravděpodobné další zvyšování (úroků),” uvedl Marlow. Základní sazba by se měla podle něj vyšplhat minimálně na devět procent.

Meziroční míra inflace v Maďarsku v květnu podle předběžných údajů tamního statistického úřadu vystoupila na 10,7 procenta z dubnové hodnoty 9,5 procenta.

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že průměrná inflace v celém letošním roce dosáhne 10,25 procenta, maxima za 24 let.

Nečekaně vysoké navýšení sazby by mohlo podpořit maďarskou měnu. Kurz forintu totiž v pondělí klesl na rekordní minimum, konkrétně na 404,5 forintu za euro.

Těsně před úterním oznámením o nových sazbách měna posílila na 397,75 za euro.

Výrazné navýšení. ČNB zvedla úrokovou sazbu na sedm procent

Ekonomika

Za poslední rok maďarská centrální banka zvýšila základní sazbu o více než sedm procentních bodů. Zpřísňováním měnové politiky tak reaguje na vysokou inflaci a právě na pokles kurzu forintu.

Podobnou politiku razí také Česká národní banka. Ta minulý týden rovněž rozhodla o výrazném navýšení, a sice o 1,25 procentního bodu na sedm procent, což je po Maďarsku druhá nejvyšší základní sazba centrální banky v zemích EU.

V sousedním Polsku je sazba na šesti procentech. V zemích eurozóny, které se řídí měnovou politikou Evropské centrální banky (ECB), jsou úrokové sazby na nule. Příští měsíc však poprvé za deset let ECB základní úrokovou sazbu zvýší.

Přehled úrokových sazeb ve vybraných zemích EU:

Zeměúroková sazba v procentech
Maďarsko7,75
ČR7,00
Polsko6,00
Rumunsko3,75
Chorvatsko2,50
Švédsko0,25
Zdroj: tradingeconomics.com/country-list

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám