Hlavní obsah

Lukoil prodá čerpací stanice na Ukrajině Rakušanům

Druhá největší ruská ropná společnost Lukoil prodá 240 svých čerpacích stanic a šest skladů pohonných hmot na Ukrajině rakouské firmě AMIC Energy Management. Hodnotu transakce podniky nezveřejnily. Lukoil rovněž oznámil, že bude muset zredukovat svůj investiční program, protože západní sankce vůči Rusku omezí jeho přístup k finančním prostředkům.

Foto: archiv Pravo, Právo

Čerpací stanice Lukoil

Článek

Generální ředitel podniku Vagit Alekperov uvedl, že Lukoil zvažuje prodej některých dalších aktiv ve východní Evropě, aby se mohl soustředit na ruské projekty. Lukoil, který provozuje síť čerpacích stanic i v České republice, sice není přímým terčem západních sankcí vůči Rusku, avšak podle Alekperova bude muset kvůli těmto sankcím přehodnotit své plány.

"Zkoumáme různé možnosti. To, že náš přístup k financím bude omezený, samozřejmě povede ke škrtům v nákladech a v investičních programech," řekl podle agentury Reuters Alekperov. Lukoil letos hodlal původně investovat 20 miliard dolarů (přes 400 miliard korun).

Lukoil patří mezi pět největších hráčů na ukrajinském trhu s pohonnými hmotami.

Rosněfť zatím odcházet nechce

V úterý členové ukrajinské krajně nacionalistické organizace Pravý sektor zablokovali několik čerpacích stanic Lukoilu na západě Ukrajiny. Aktivisté podle zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) obsadili tři ze šesti čerpacích stanic a požadovali zdarma na den 100 litrů benzínu pro potřeby ukrajinské armády.

Nacionalisté prý také vyhrožují zaměstnancům čerpací stanice tím, že hodlají firmu z Ukrajiny vytlačit, uvedla zpravodajská televize RT.

Lukoil vlastní také 13 čerpacích stanic a jeden sklad ropy na Krymu.

Na Ukrajině má 41 čerpacích stanic také společnost Rosněfť, což je největší producent ropy v Rusku. Ředitel firmy Igor Sečin uvedl, že podnik tam hodlá svůj majetek bránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám