Hlavní obsah

Loňský přebytek zahraničního obchodu stoupl na 149 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek zahraničního obchodu v minulém roce stoupl o 50,5 miliardy na 149 miliard korun. Vývoz se zvýšil o dvě procenta a dovoz o 0,6 procenta. Prosincový obchod se zahraničím ale vykázal schodek 6,7 miliardy korun, což byl o 2,1 miliardy korun horší výsledek než o rok dříve. Prosinec byl po červenci druhým loňským měsícem se schodkem, prosincové bilance ale bývají tradičně záporné.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na horším prosincovém výsledku se podepsal zejména obchod s auty. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad.

"Celková bilance roku 2019 skončila podle předběžných údajů statistiky zahraničního obchodu ve výrazném přebytku, který byl meziročně o polovinu vyšší než v roce 2018. Tahounem zahraničního obchodu byl zejména vyšší vývoz motorových vozidel," uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Loňský přebytek sice výrazně stoupl, z dostupných časových řad ale vyplývá, že za rekordním přebytkem z roku 2015 zaostává o 14,7 miliardy korun a do přebytku roku 2016 mu chybí 14,5 miliardy korun. Vývoz loni podle předběžných dat dosáhl rekordních 3,687 bilionu korun, dovoz 3,538 bilionu.

Zahraniční obchod ČR je v přebytku, přesto zklamal

Ekonomika

Přebytek obchodu s motorovými vozidly se v prosinci snížil o pět miliard korun. Nepříznivě se v prosincové bilanci projevilo i prohloubení schodku obchodu s potravinářskými a farmaceutickými výrobky, naopak příznivě zapůsobil menší schodek v obchodu s chemickými látkami nebo počítači. Zvýšil se také přebytek v obchodu se stroji.

Prosincový vývoz klesl meziročně o 2,4 procenta na 247 miliard korun a dovoz se snížil o 1,5 procenta na 253,7 miliardy korun. U vývozu je patrný zejména pokles ve skupině stroje a dopravní prostředky, kde vývoz klesl na 136,6 miliardy a byl tak nejnižší od července 2017.

Bilance zahraničního obchodu s 28 zeměmi Evropské unie skončila v prosinci přebytkem 30,9 miliardy korun a byla tak meziročně o 8,1 miliardy nižší. Bilance s Německem zůstala v přebytku 6,6 miliardy korun, který ale klesl meziročně o 2,3 miliardy korun. Naopak meziročně vyšší byl přebytek obchodu se Slovenskem či Británií.

Reklama

Výběr článků

Načítám