Hlavní obsah

Londýnské útoky mohou na chvíli zpomalit ekonomiku EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrteční teroristické útoky v hlavním městě Velké Británie Londýně by mohly vyvolat větší pokles evropské ekonomiky. Zpomalení podle ekonomů hrozí Velké Británii, větším evropským ekonomikám a také Spojeným státům. Pokles by ale měl být jen krátkodobý, trhy si podle analytiků na hrozbu terorismu už zvykly.

Článek

"Investoři si po prvních zprávách o sérii výbuchů vybavili New York v září 2001 a začali vše prodávat ve strachu, že po útocích přijde spotřebitelský pesimismus a recese. V souladu s teorií hledali investoři bezpečná aktiva. Jako obvykle proto rostl zájem o švýcarský frank, který z toho krátkodobě profitoval. Prvotní výprodej však netrval dlouho a ceny se celkem rychle začaly vracet," komentoval situaci analytik Volksbank Vladimír Pikora.

"Investoři budou několik týdnů velmi opatrní, protože po dlouhých měsících klidu se znovu obnovila obava z terorismu," řekl Jan Schiesser ze společnosti Atlantik FT. Do konkrétních odhadů se analytici pouštět nechtějí, protože informace jsou příliš čerstvé. Terorismus ovlivňuje ekonomiku výrazně, ale jen krátkodobě. Té české se útoky nijak nedotkly, mírný pokles kurzu byl dán spíše oslabováním všech měn v regionu.

"Trhy si již na permanentní teroristickou hrozbu tak trochu zvykly," podotkl analytik ČSOB Marek Fér. Trvalejší pokles by podle analytika společnosti Europeum Jana Bureše mohl nastat jen tehdy, pokud by se potvrdily teroristické útoky většího rozsahu.

Londýnem ve čtvrtek dopoledne otřáslo sedm výbuchů, které zabily desítky lidí, stovky jsou zraněny. [celá zpráva] K výbuchům se přihlásila islamistická skupina, která si říká Tajná skupina džihádu a al-Kajdá v Evropě. [celá zpráva]

Finanční srdce se drželo statečně

Londýn je považován za finanční srdce Evropy, obchody, které se uzavírají na tamní burze jsou klíčové pro celou Evropu. Akciové trhy zareagovaly okamžité poklesem až o tři procenta. [celá zpráva], cena ropy spadla o čtyři dolary za barel na 57,30 USD za barel právě kvůli obavám ze zpomalení ekonomik, které by znamenalo menší poptávku po této průmyslové surovině.

Analytička Next Finace Markéra Šichtařová soudí, že Londýn se s nebezpečím vypořádal ještě docela dobře. "Ve skutečnosti byla reakce finančního světa ještě poměrně malá, vezmeme-li v úvahu, že několik velkých dealingů bank a vypořádací centrum burzy byly v Londýně evakuovány do záložních prostor, které si všechny velké finanční instituce udržují," sdělila Šichtařová.

Upozornila také na to, že finanční trhy mají tendenci v prvních chvílích přestřelovat a v následujících hodinách a dnech se vše začne vracet k normálu. "Za týden už nebude po dnešních událostech ani stopy, investoři mají krátkou paměť," doplnila Šichtařová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám