Hlavní obsah

Evropské burzy kvůli výbuchům v Londýně padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské akcie ve čtvrtek oslabily téměř o tři procenta. Stalo se tak po zprávě o sérii výbuchů v londýnském metru a autobusech. Na dlouhodobá minima oslabila i libra. Po zprávě klesly akcie na většině evropských burz, včetně té české. Index PX-50 v Praze spadl o 1,36 procenta. Exploze zastavily i stále rostoucí ceny ropy, během chvíle spadly z rekordních hodnot o čtyři dolary pod 58 dolarů za barel.

Článek

Britská libra oslabila jak k dolaru, tak k euru. K jednotné měně klesla na měsíční minimum 68,84 pence za euro. K dolaru je na 19měsíční minimu 1,7425 dolaru za libru. Propadá se i samotný dolar. Jeho pokles živí spekulace o možném teroristickém útoku.

Londýnský index FTSE ztratil za několik chvil po zveřejnění informace o explozích 2,8 procenta a klesl na 5084,4 bodu.

"V krátkém období to jasně vystrašilo trh," prohlásil Richard Hunter z makléřské společnosti Hargreaves Lansdown. Například německý index DAX ztratil v porovnání se středou 3,09 procenta. Posílil naopak švýcarský frank. "Švýcarský frank roste, protože se jeví jako bezpečné zázemí," řekl jeden z analytiků ABM Amro. Frank vzrostl na jednoměsíční maximum vůči libře a posílil i k dolaru.

Příčina dopoledních explozí stále není jasná. Ve hře jsou stále technické problémy, ale také právě teroristické útoky. [celá zpráva]

Padala i burza v Praze

Na zprávy reagovala i burza v Praze. Index PX-50 klesl v jednu hodinu o 1,77 procenta na 1199,2 bodu. Ještě v deset hodin dopoledne byla přitom jeho hodnota 1228 bodu. Užší index PX-D ubral 2,18 procenta na 2920,1 bodu. Index se po jedné hodině začal zvedat a pomalu nabírat ztracené body

Z akcií se dařilo pouze společnosti Philip Morris, která výrazně posílila, ostatní společnosti z elitní devítky se propadaly. Nejvíce Komerční banka, ta dokonce ztratila více než čtyři procenta, Erste Bank a Zentiva.

Ropa se propadla o čtyři dolary

Ještě dopoledne ropa překonala historickou hranici 62,10 dolaru za barel. Hned po této informaci ale přišla další: ropa spadla o čtyři dolary pod hranici 58 dolarů za barel.

Právě v reakci na výbuchy v Londýně a spekulacím, že jde o teroristický útok. To o několik chvil později potvrdil i britský premiér Tony Blair.

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně teroristé zabili desítky lidí

Londýnem otřásly ve čtvrtek dopoledne čtyři exploze. Výbuchy tří náloží v metru a jedné v autobusu si podle posledních oficiálních zpráv vyžádaly zatím 37...

Výběr článků

Načítám