Hlavní obsah

Litr naturalu bude v létě stát 33 korun, v Evropě i víc

Právo, Novinky, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Motoristy čeká před nadcházející sezónou nepříjemná zpráva. Pohonné hmoty do léta zdraží, podle některých odhadů až o 2,50 Kč za litr. Nejprodávanější Natural 95 se tak bude prodávat až za 33 korun za litr. Ještě hlouběji budou muset ale motoristé sáhnout do kapsy při cestách na dovolenou do zahraničí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

V západní Evropě se už nyní za litr benzínu platí až 37 korun a do prázdnin jeho cena zřejmě ještě vzroste.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku minulý týden narostly u Naturalu 95 o pět haléřů na průměrných 30,57 Kč za litr. Nafta stála podle společnosti CCS 31,56 Kč, tedy o 12 haléřů více než před týdnem.

Zvyšování cen bude ale podle odborníků pokračovat rychlejším tempem. "V průběhu května porostou ceny naturalu minimálně o 30 haléřů, v létě by mohla jeho průměrná cena vystoupat až na 32,50 Kč,“ řekl Právu analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko tvrdí, že zdražení bude rychlejší. Uvedl, že kvůli posilujícímu dolaru by mohl v následujících týdnech podražit i o více než 50 haléřů.

Podle některých expertů vzrostou ceny ještě více, až na 33 korun za litr.

Hlavním důvodem růstu cen je ropa, která včera opět překonala historický rekord, když se obchodovala za 120 dolarů za barel (159 litrů).

Levnější Balkán, drahé Nizozemsko

"Loni v květnu se za barel platilo 62 dolarů, nyní to je téměř 120. Důvodem je kromě vysoké poptávky v Číně a Indii slábnoucí dolar. Českým motoristům pomáhá koruna, která vůči dolaru posiluje,“ vysvětlil Pikora.

Ceny pohonných hmot začínají růst i ve většině ostatních evropských zemí. Směrem na západ od českých hranic si motoristé připlatí až několik korun za litr, naopak při cestě do oblíbeného Chorvatska za benzín ušetříte. Podle Ústředního automotoklubu vyjde litr Naturalu 95 v Chorvatsku na 28,44 Kč a ve Slovinsku dokonce na 27 Kč. Rakousko je na tom s cenou v přepočtu 30,80 Kč za litr podobně jako Česká republika.

Pokud ovšem zamíříte na západ, zaplatíte v Německu přes 36 korun a v Nizozemsku téměř 40 Kč za litr. Tradičně drahá je i severní Evropa, v Norsku stojí benzín dokonce ještě o pár desetníků více než v Nizozemsku.

Asi o tři koruny méně než v Česku vyjde benzín v Bulharsku, Černé Hoře či Makedonii. Pět korun na litru ušetříte při tankování v Lotyšsku, zdaleka nejlevnější je však benzín v Rusku, kde vyjde na 16 korun, téměř dvakrát méně než v Česku.

Ti, kteří tankují naftu, tak velké cenové rozdíly nepocítí. Nafta je levnější než v ČR například v Rakousku, v Německu vyjde o 3 Kč dráže než v Česku. V tradičních turistických destinacích, jako třeba v Chorvatsku, ušetříte na litru nafty necelé dvě koruny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám