Hlavní obsah

Výraznější zlevňování benzinu a nafty zatím nepřišlo

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co ceny pohonných hmot dlouho rostly, se zdražování téměř zastavilo. Výraznější zlevnění však zatím nepřichází. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stál ve středu v průměru 33,78 koruny za litr, což je stejně jako o týden dříve. Litr nafty potom zlevnil o čtyři haléře na 31,62 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Nejlevněji paliva natankují řidiči ve Zlínském kraji, kde litr benzinu stojí v průměru 33,49 koruny a litr nafty 31,23 koruny. Nafta je stejně drahá také v Jihočeském kraji.

Naopak nejdražší pohonné hmoty nabízejí čerpací v Praze. Litr benzinu přijde řidiče v metropoli průměrně na 34,37 koruny a litr nafty na 32,29 koruny.

Přes 34 korun za benzin a 32 korun za naftu zaplatí také řidiči ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Zdražování pohonných hmot se konečně zastavilo. Litr benzinu zlevnil o 15 haléřů

Ekonomika

Pohonné hmoty v Česku od začátku roku vytrvale zdražovaly až do konce července, kdy průměrná cena benzinu dosáhla téměř 34 korun za litr a cena litru nafty přesáhla 31,80 koruny. Za více než půl roku tak došlo ke zdražení litru benzinu o šest korun a nafty o 4,50.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. srpnu

Na konci července se zdražování prozatím zastavilo. Paliva sice mírně zlevnila, ale výraznější pohyb cen směrem dolů zatím nepřišel. Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak se nicméně domnívá, že výhled cen do konce srpna bude pro motoristy dále příznivý.

„V nejbližších dvou týdnech očekáváme mírný pokles cen benzínu i nafty o 15 až 20 haléřů. Důvodem je snížení cen ropy severomořské Brent na současných 70 dolarů za barel, přičemž koncem července byla cena 75 dolarů za barel,” dodal.

Gazprom přiškrtil plyn Evropě, zásobníky jsou způli prázdné

Ekonomika

V reakci na výzvu Bílého domu, aby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci zvýšili těžbu, ceny této komodity ve středu klesaly dokonce pod 70 dolarů za barel. Následně však část ztrát smazala.

Kolem 17:00 SELČ vykazoval Brent pokles půl procenta na 70,28 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 0,4 procenta na 68 dolarů za barel.

Skupina OPEC, která zahrnuje OPEC a jeho partnery v čele s Ruskem, se v červenci dohodla, že od srpna bude měsíčně zvyšovat denní produkci o 400 tisíc barelů ropy. Bílý dům však toto tempo zvyšování těžby považuje za příliš pomalé.

Zdražovat budou hlavně služby a stavby, říká ekonom

Ekonomika

„OPEC musí pro podporu oživování (světové ekonomiky) udělat víc,” uvedl Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) také ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 447 tisíc barelů na 438,8 milionu barelů. Pokles zásob byl ale mírnější, než očekávali analytici.

Reklama

Související články

Rosněfť se vrátila k zisku

Společnost Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 149 miliard rublů (42,4 miliardy korun) ve srovnání se...

Energie zdraží víc, než se čekalo

Mnohé domácnosti čeká nejpozději na přelomu roku dramatické zvýšení cen elektřiny a plynu. Zatímco ještě v červnu to vypadalo, že by mohly energie zdražit asi...

Výběr článků

Načítám