Hlavní obsah

Ať si to lidovci nechají v archivu. Nápad na vyšší odvody pro bezdětné nadzdvihl Piráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ve čtvrtek ostře vymezil proti lidoveckému návrhu, aby lidé nad 35 let bez dětí odváděli vyšší sociální pojištění, z něhož se hradí penze. Státu podle Bartoše není nic do toho, zda někdo nemůže či nechce mít děti. Na vládě podle svých slov udělá vše proto, aby byl návrh zamítnut.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Tyto kroky nejsou jen kontroverzní, ale taky nefunkční a k vyšší porodnosti opravdu nepovedou. Naopak funguje dostupnost předškolní péče, flexibilních úvazků a také by prospělo zrušení nesmyslné buzerace 92 hodin, které může malé dítě strávit v předškolní péči, aniž by rodina přišla o rodičák,“ napsal Bartoš na sociální síť X.

„Razantně odmítáme návrh lidovců trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce a tisíce lidí, kteří nemůžou mít děti a jsou mezi námi i ti, kteří děti zkrátka mít nechtějí. Státu do tohoto výlučně osobního rozhodnutí jednotlivce nic není,“ uvedl pirátský předseda.

Reagoval tím na lidovecký návrh, jenž zazněl na čtvrteční rodinné konferenci a podle kterého by bezdětní odváděli více a lidé se dvěma a více dětmi naopak méně.

Lidovci navrhují u bezdětných vyšší odvody na důchod

Ekonomika

Dnes zaměstnanci platí ze svého vyměřovacího základu, tedy v podstatě z hrubé mzdy, 7,1 procenta. Další část za ně platí zaměstnavatelé. Pokud by lidovecký návrh prošel, platili by bezdětní lidé nad 35 let 9,1 procenta. Lidé se dvěma dětmi 6,1 procenta a se třemi a více 5,1 procenta. „Chceme s tím jít na koaliční jednání, vykopáváme ten míč,“ řekl Benjamin Činčila z ministerstva práce a sociálních věcí.

S návrhem nicméně nepřišlo ministerstvo, ale strana KDU-ČSL. „Výchova dítěte, když započítáme třeba sunar nebo kroužky, stojí až čtyři miliony korun,“ vysvětlil poslanec KDU-ČSL Michal Kohajda.

U Pirátů nicméně ještě ten samý den návrh narazil. „Na vládě to samozřejmě budeme řešit a uděláme všechno pro to, aby tento nápad zůstal leda v archivu našich lidoveckých kolegů. Protože na svobodu volby se nesahá,“ uzavřel Bartoš.

Kritická je i k návrhu pirátská místopředsedkyně poslanecké Sněmovny Olga Richterová. „Porodnost určitě nezvýší diskriminační návrhy, které trestají lidi, kteří děti mít nemohou nebo nechtějí,“ uvedla.

Mluvčí ministerstva financí Filip Běhal uvedl, že každá koaliční strana má obecně právo podobný návrh předložit na jednání K5. „A stejně jako u jiných návrhů bude rozhodující, zda na něm vládní koalice jako celek nalezne shodu,“ řekl.

Resort podle něj je připravený se návrhem zabývat. „Ale dosud nám nebyl předložen. Neznáme tak jeho přesné, konkrétní parametry a proto se k nim nemůžeme podrobně vyjádřit,“ dodal.

Místopředseda koaličního hnutí STAN Lukáš Vlček se chce nejdříve seznámit s podrobnostmi návrhu. Minimálně se zvýšením slev na děti by prý ale jeho strana problémy nebyla. „Už před projednáním konsolidačního balíčku jsme navrhovali, že bychom se měli bavit o valorizaci slevy na poplatníka i z pohledu dětí,“ řekl Novinkám a Právu.

Zaměstnanci chtějí do penze v 60 letech, jenže plány vlády jsou jiné

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám