Hlavní obsah

Lidovci a US-DEU tlačí na nižší schodek rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé stran vládní koalice se neshodli na schodku státního rozpočtu na příští rok ve výši 94 miliard korun. KDU-ČSL a Unii svobody-DEU se nelíbí, že takto vysokým deficitem by stát překročil hranici výdajů slíbenou EU o 11,8 miliard korun. Chtějí ho snížit až na 83 miliard.

Foto: Pavel Kašpar

Dámy na úklid si odpočinou od povinností, čeká je den zaměřený na zdraví.

Článek

"Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala k důslednému dodržování parametrů reformy veřejných financí, tzv. konveregenčního programu, " vysvětlil svůj nesouhlas předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Podle něj je deficit 94 miliard korun možný, problém ale vězí ve výdajové stránce navrhovaného rozpočtu. "Navržený schodek je totiž maximální schodek, může být i nižší," poznamenal Kalousek.

S názory menších stran nesouhlasí ministr financí Bohuslav Sobotka. "Za klíčové pokládám to, že držíme tempo snižování schodku." Podle něj se tempo snižování schodku dokonce zrychluje oproti plánu koalice z léta 2003.

"Tempo odpovídá pro příští rok konvergenčnímu programu, který předpokládá, že investice veřejných rozpočtů nepřekročí částku 4,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což zhruba odpovídá dnešnímu schodku, který dosahuje Německo nebo Francie," uvedl Sobotka. Věří, že rozpočet se nakonec podaří schválit včas.

Kde hledat úspory

Představitelé stran ale zatím nevědí, jak schodek snížit. Ve hře je možnost, že se nezvýší platy policistům, ale také to, že půjde méně peněz do Fondu dopravní infrastruktury.

Kalousek se domnívá, že úspora by se mohla nalézt u platů ozbrojených složek. "Podle mého názoru pro budoucí období nepřiměřeně extendují odměny ozbrojených složek, odměny zaměstnanců v ozbrojených složkách oproti ostatním zaměstnancům v rozpočtové sféře, například učitelům," dodal šéf lidovců.

Dalších 10 miliard

Ministerstvo financí na poslední chvíli našlo do rozpočtu dalších 10 miliard korun. Do příjmů započítalo 7,7 miliardy korun získaných z prostředků Evropské unie na financování společných programů a například jednu miliardu z dividendových výnosů společnosti ČEPS.

Příjmy rozpočtu v roce 2005 by měly dosáhnout 813 miliard a výdaje 908 miliard korun. Původní návrh ministerstva financí počítal s příjmy 823 a výdaji 908 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám