Hlavní obsah

Lidl v Dánsku přestane prodávat tabákové výrobky

Řetězec Lidl v Dánsku přestane do roku 2028 nabízet cigarety a další tabákové výrobky. Chce tím podpořit boj proti rakovině, a to i za cenu dočasné ztráty části zákazníků.

Foto: Profimedia.cz

Prodejna Lidl v Kodani.

Článek

Vedení dánské odnože společnosti Lidl to oznámilo v úterý s tím, že jako první začne supermarket ve městě Hjørring na severu země, který se otevře v nejbližších dnech. Další z dosavadních 139 prodejen zatím jen omezí nabídku kuřiva o 20 procent.

„Neseme velkou odpovědnost vůči každému spotřebiteli. Musíme na vše pohlížet správným způsobem. Proto jsme se rozhodli, že přechodná fáze potrvá pět let,“ prohlásil regionální mluvčí řetězce Khalil Jehya Taleb podle tiskové agentury Ritzau.

Čekají nižší obrat

„Samozřejmě budeme muset počítat se snížením obratu. Ale pro nás je boj proti rakovině důležitější,“ dodal mluvčí. Vyjádřil naději, že zákazníci budou na rozhodnutí reagovat pozitivně a zůstanou značce Lidl věrni. „A doufáme také, že nás bude následovat i konkurence,“ řekl dále Khalil Jehya Taleb.

Postup společnosti Lidl ocenila Dánská společnost pro boj proti rakovině. „Je to velký krok, který by jednoho dne mohl vést k úplnému zastavení prodeje tabáku,“ řekl její zástupce Niels Them Kjær. Upozornil však, že opatření nebude mít větší účinek, jestliže se nerozšíří i na další řetězce.

Anketa

Je správné, že obchodní řetězec přestane prodávat tabákové výrobky?
Ano
68,4 %
Ne
31,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 389 čtenářů.

Ceny v polském Lidlu jsou o třetinu nižší než v ČR

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám