Hlavní obsah

Lidé mají po krachu cestovky nárok na plnou náhradu, potvrdil ÚS

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud mají lidé zaplacený zájezd u cestovní kanceláře, která zkrachuje, mají právo na to, aby jim pojišťovna vyplatila celou cenu zájezdu, nikoli jen jeho část. Konstatoval to v úterý Ústavní soud (ÚS) a potvrdil tím tak své rok staré rozhodnutí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Senát v čele se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenikem se postavil na stranu klientů zkrachovalé cestovky, jimž pojišťovna odmítla zaplatit plnou cenu, a když se začali soudit, justice jim místo požadovaných sedmi tisíc nedoplacených z ceny zájezdu nařídila, aby zaplatili soudní poplatky ve výši osmi tisíc korun.

„Ochrana spotřebitele sice dle ÚS nepředstavuje některé ze samostatně ústavně zaručených základních práv a svobod, nicméně představuje jeden z principů, na nichž je založeno fungování Evropské unie a kterými se Česká republika jako její členský stát musí řídit,“ odkázali soudci na rok starý průlomový verdikt, podle nějž mají pojišťovny platit vše.

V mezidobí začala platit nová právní úprava, která od 1. ledna klade vyšší nároky na smlouvy o pojištění proti úpadku, což vedlo ke zvýšení sjednávaných limitů. Podle pojišťoven to znamená, že mají hradit jen do limitu, nikoli neomezeně. Takovou interpretaci ale soudci rezolutně odmítli.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

„Z důvodové zprávy k tomuto zákonu dle ÚS jasně vyplývá, že bylo úmyslem zákonodárce zajistit, že zákazníkům cestovní kanceláře bude v případě jejího úpadku skrze pojišťovnu vráceno vše, co tito za zájezd zkrachované cestovní kanceláři zaplatili,“ konstatoval Fenik.

Reklama

Výběr článků

Načítám