Hlavní obsah

Liberty Steel slibuje v Ostravě investovat čtyři miliardy

– Ostrava
Právo, plk

V průběhu pěti let investovat 150 milionů eur (3,9 miliardy korun), zvýšit produkci oceli o čtvrtinu a s rozšířením výroby navýšit stavy zaměstnanců. Takové plány s hutí ArcelorMittal Ostrava (AMO) nastínila společnost Liberty Steel, která by měla AMO od skupiny ArcelorMittal (AM) odkoupit.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Šéf Liberty Steel Sandžív Gupta

Článek

Informacemi o navýšení výroby a udržení zaměstnanosti chce Liberty Steel rozptýlit obavy odborářů i moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO). Odbory i hejtman se kvůli huti obrátili s žádostí o pomoc i na premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Záměrem společnosti Liberty Steel jsou investice do ocelárny, které zvýší objem výroby a návazně pomohou ke vzniku nových pracovních míst. Zajištění nových pracovních míst je pro Liberty Steel nejvyšší prioritou,“ uvedl mediální zástupce Liberty Steel Jan Houda s tím, že záměrem firmy je rapidní zrychlení modernizace huti.

„V průběhu příštích pěti let chceme začít investicí ve výši 150 milionů eur. Cílem investic je zajištění dlouhodobé udržitelnosti, růstu i modernizace celé výroby. Produkci oceli zvýšíme v následujícím roce o 500 tisíc tun na 2,5 milionu tun. V další fázi chceme výrobu zvednout až na tři miliony tun ročně,“ sdělil a dodal, že společnost má zajištěno dostatečné množství emisních povolenek než jich k provozu huti a navýšení produkce potřebuje.

Liberty Steel patří do skupiny GFG Alliance Sandžíva Gupty. Kromě AMO chce od skupiny AM odkoupit také provoz v rumunském Galati a válcovny v makedonském Skopje i italském Piombinu. AM musí prodat celkově šest závodů v Evropě, aby mohl koupit obří italskou ocelárnu Ilva. Taková je podmínka Evropské komise.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám