Hlavní obsah

Liberty s odstavenou vysokou pecí mlčí, co plánuje dál. Kraj chce odpověď do týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani pondělní mimořádné jednání moravskoslezské tripartity nepřineslo odpověď na to, jak dlouho bude v huti Liberty Ostrava ještě odstavena vysoká pec č. 3. Ta je dnes jedinou, kterou huť má. Firma ji odstavila z provozu 23. října. V souvislosti se situací v podniku chce moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) od manažerů hutě do týdne zprávu o budoucím směřování firmy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

„V současné chvíli je vysoká pec číslo 3 v teplém útlumu a bude stabilizovaná do té doby, než nastavíme nový strategický plán hutě,“ uvedla mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková s tím, že v rámci skupiny Liberty není ostravská huť jedinou, kde odstavili vysokou pec z provozu na delší dobu.

„Probíhá to v Galati v Rumunsku a v maďarském Dunaferru to bylo minulý rok na několik týdnů a až měsíců,“ poukázala.

Zda bude i ostravská pec mimo provoz několik měsíců, Zajíčková neřekla. „V každém případě v této chvíli ještě můžeme naši pec číslo 3 nechat v teplém útlumu,“ sdělila a popsala, že teplý útlum spočívá v tom, že nahoře je násypka koksu, která udržuje teplotu tekutého železa pod ním. „V tuto chvíli je předpokládaná teplota zhruba tisíc stupňů.“

Nejen situace okolo vysoké pece č. 3 ale trápí zaměstnance i odboráře v Liberty Ostrava. Problémem je i to, že podnik zaměstnávající zhruba 6000 lidí nevyrábí na všech provozech. Omezena je například výroba drátů a na některých válcovacích tratích, nadále ale podle mluvčí běží výroba svodidel, závitových tyčí či trub. „V současné době nemáme v plánu žádné propouštění a snažíme se o udržení zaměstnanosti,“ ujistila Zajíčková.

Ostravská huť Liberty zavírá poslední vysokou pec, lidé se bojí o práci

Ekonomika

Předseda OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina potvrdil, že na informace ohledně strategie od majitelů čekají i odboráři. „Je pro nás ale důležité, že se ctí celá kolektivní smlouva. To znamená, že zaměstnanci teď přímo tím nejsou nějak dotčeni, dostávají výplaty v pravidelném termínu a nechystá se žádné propouštění,“ řekl s tím, že nejistota pro zaměstnance je však hrozná. „Nálada je těžká, zaměstnanci kvitují to, že začalo kolektivní vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, a věří, že udržíme benefity, které máme,“ připojil Slanina.

Desítky firem, tisíce lidí

Situace v huti Liberty Ostrava byla jedním z bodů mimořádného jednání krajské tripartity. „Není to nic veselého, ale snaží se. Nabídli jsme jim pomoc i zkušenosti,“ připojil předseda krajské tripartity Jiří Cienciala, který dodal, že věří, že huť má odstávku vysoké pece dobře promyšlenou. Sám totiž prý nezažil, aby byla vysoká pec odstavena tak dlouho. „Kdyby se to nepodařilo, tak je to na generálku. To by se musela rozebrat celá keramika a postavit to znovu,“ nastínil.

Hejtman Jan Krkoška (ANO) připomněl, že na huť jsou navázány desítky dalších firem v regionu s přibližně 15 až 20 tisíci zaměstnanci. „Ta situace je tam pro mě nečitelná, proto jsem svolal mimořádnou tripartitu,“ vysvětlil. Poznamenal, že jej nyní zajímá to, jakým způsobem bude Liberty fungovat krátkodobě i dlouhodobě. „Dal jsem za úkol, aby nám vedení společnosti předložilo do týdne svůj harmonogram postupu, jak se bude strategie firmy vyvíjet,“ prozradil.

Ceny energií kudlou do zad

Zástupci kraje i společností hovořili také o tom, že do problémů žene moravskoslezský průmysl také Energetický regulační úřad a jeho ceny energií pro příští rok. „Za svaz průmyslu je to záležitost pro nás zásadní a prioritní. Stále jednáme se zástupci vlády, jednáme přímo s premiérem a věříme, že toto téma není uzavřené,“ sdělila viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR Kateřina Kupková.

Dodala, že jasno by mělo být během jednoho až dvou týdnů. „V každém případě všechny energeticky náročné firmy to zasáhne významně. Nejen ocelářské firmy, ale i papírenské, sklářské. Všechny energeticky náročné průmysly,“ zopakovala.

Například podle generálního ředitele společnosti Vítkovice Steel Radka Strouhala by dopad distribučních poplatků na firmu byl příští rok zhruba 70 milionů korun.

ERÚ zvýší regulovanou část ceny elektřiny v průměru z 1984 Kč na 3393 Kč/MWh s DPH. U plynu je zvýšení poplatku menší.

„Ale to není jediné. Potýkáme se i s dalšími věcmi, které se na nás valí. Je to zrušení odpuštění daně z minerálních paliv, další je možné zrušení kompenzací nepřímých nákladů elektrické energie a samozřejmě se potýkáme i s navýšením daně z nemovitostí pro provozy v těžkém průmyslu, což nám přijde nespravedlivé. Dohromady je to zhruba 120 milionů korun,“ upozornil s tím, že taková částka znamená tři měsíce výplat pro celou firmu.

Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám