Hlavní obsah

Levný benzín tlačí v USA dolů spotřebitelské ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v lednu snížily o 0,1 procenta proti stejnému období loňského roku. Zaznamenaly tak první meziroční pokles od října 2009. Dolů je tlačí pokračující zlevňování benzínu. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů amerického ministerstva obchodu.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Údaje by se mohly stát argumentem pro americkou centrální banku Fed, aby zatím odložila zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

"Proč by měla americká centrální banka zvyšovat úroky, když je inflace negativní?" řekl agentuře DPA hlavní ekonom společnosti VP Bank Thomas Gitzel.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v USA v lednu klesly o 0,7 procenta, tedy nejprudším tempem od konce roku 2008. Snížily se již třetí měsíc za sebou, tempo poklesu se více než zdvojnásobilo z prosincových 0,3 procenta.

Deflace v Evropě

Pokles spotřebitelských cen zasáhl i Evropu a proměnil se v deflaci již v prosinci minulého roku. Tehdy klesly meziročně ceny v celé EU i v eurozóně. V poklesu pokračovaly i v lednu.

V zemích platících eurem se ceny meziročně snížily o 0,6 procenta, což byl nejvyšší propad od července 2009. V EU pak ceny klesly o 0,5 procenta, uvedl v úterý Eurostat. Deflaci podle něj způsobil hlavně propad cen energií.

V Česku ceny v lednu meziročně stouply o pouhé 0,1 procenta. ČNB předpokládá, že se tuzemská ekonomika letos vůbec poprvé v historii dostane do deflace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám