Hlavní obsah

Českou ekonomiku letos čeká deflace, odhaduje ČNB

Aktualizováno

Česká ekonomika by se podle odhadu České národní banky (ČNB) měla v letošním roce ocitnout v deflaci o 0,1 procenta. Bude to vůbec poprvé od roku 1993. V roce 2016 odhaduje ČNB inflaci 1,8 procenta, vyplývá z pravidelné zprávy o inflaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Celkové tlaky na růst spotřebitelských cen se v nejbližším období téměř vytratí, neboť pokles výrobních cen v eurozóně v kombinaci s propadem světových cen energetických komodit povede k výraznému snížení nákladů plynoucích z dovozních cen. Jejich protiinflační působení odezní až počátkem roku 2016," uvedla ČNB.

Loni byla průměrná míra inflace 0,4 procenta; nejníže zatím byla v roce 2003, a to 0,1 procenta.

Ministerstvo financí ve své lednové prognóze počítá letos s průměrnou mírou inflace 0,3 procenta a příští rok s 1,4 procenta.

Ekonomika poroste více

ČNB v nové prognóze dále zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Zlepšila i výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta.

Centrální banka rovněž ve čtvrtek deklarovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Guvernér ČNB Miroslav Singer rovněž zopakoval, že ČNB je připravena přistoupit k dalšímu oslabení koruny v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen, schopných způsobit propad domácí poptávky, a systematického poklesu očekávání růstu inflace a obnovení rizik deflačního vývoje tuzemské ekonomiky.

Na primární dopady poklesu cen ropy, které jsou jednou z hlavních příčin nízké inflace, centrální banka podle guvernéra reagovat nebude. „To znamená, že je připravena v letošním roce tolerovat dočasný pohyb inflace blízko nuly nebo i lehce pod ní," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám