Hlavní obsah

Levná ropa srazila zisk ruského Lukoilu na polovinu

Druhé největší ropné společnosti v Rusku Lukoil klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 58 procent na jednu miliardu dolarů (24 miliard Kč) z 2,4 miliardy USD před rokem. Příčinou byl propad cen ropy, uvedla v pátek firma.

Foto: Profimedia.cz

Centrála firmy Lukoil v Moskvě

Článek

Výsledky zaostaly za prognózami analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali v průměru zisk 1,4 miliardy USD. Příjmy se snížily o 26,4 procenta na 28,1 miliardy USD, ty však mírně překonaly očekávání.

Firma dodala, že produkce uhlovodíků za šest měsíců letošního roku stoupla o 4,8 procenta na 2,37 miliónu barelů denně kvůli zahájení komerční těžby v Iráku, ale také zvýšení produkce na některých ruských polích. Příznivý vliv vyšší produkce však smazaly klesající ceny ropy.

Nízké ceny trápí ropné firmy na celém světě. Ve druhém čtvrtletí činily v průměru 60 dolarů za barel, zatímco ve stejném období loni 110 dolarů.

Firmu zasáhly i sankce

Lukoil je navíc jednou z ruských energetických firem, na které Spojené státy a Evropská unie uvalily sankce kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi. Firma již loni uvedla, že bude muset zredukovat investiční program, protože západní sankce jí omezí přístup k finančním prostředkům.

Lukoil v loňském roce dokončil prodej 44 čerpacích stanic v České republice, získala je od něj maďarská ropná a plynárenská skupina MOL. Ruský podnik loni rovněž oznámil, že prodá 75 čerpacích stanic v Maďarsku a 19 na Slovensku a 240 čerpacích stanic a šest skladů pohonných hmot na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám