Hlavní obsah

Lázně jsou drahé, lidé jezdí jen na víkendy

Právo, mrak, jr, pra

Lázně v Česku sice zažívají slušnou hlavní sezonu co do počtu klientů, jimž pobyt hradí pojišťovny. Jenomže jim většinou citelně chybějí hosté ochotní strávit dovolenou za své. Čtrnáctidenní odpočinek v léčebných zařízeních může vyjít i přes 50 tisíc, a tak samoplátci většinou svůj pobyt radikálně zkrátili.

Foto: Bohuslav Smítka

Vřídelní kolonáda, v pozadí kostel sv. Máří Magdalény

Článek

„Jsme v drtivé většině závislí na cizincích samoplátcích, kteří si lázeňský pobyt hradí sami, protože český občan na to nemá peníze, je to pro něj drahé,“ řekl Právu Jan Kronika, šéf Krajské asociace hotelů a restaurací na Karlovarsku.

Podle prezidenta Svazu léčebných lázní (SLL) Eduarda Bláhy jezdí proto lidé do lázní většinou jen na víkend. A těžko čekat rychlý obrat, když ceny lázeňských pobytů vesměs kopírují všeobecnou drahotu. Mnozí důchodci, kteří dřív ozdravné pobyty hojně využívali, už nedosáhnou kvůli rostoucím životním nákladům ani na zlevněné balíčky.

Samoplátců jen deset procent

Obsazenost okolo 85 procent mají nyní Lázně Bělohrad na Jičínsku. Valnou většinu klientely tvoří pacienti na pokladnu, samoplátců evidují pouhých deset procent.

„Žádné zvláštní slevy na léto přesto nepřipravujeme. Pobídek využijeme zřejmě na podzim,“ konstatoval obchodní ředitel bělohradských lázní Aleš Vančura.

Osmdesátiprocentní obsazenost z drtivé většiny klientů na pokladnu mají podle ředitele Petra Čermáka i nedaleké lázně ve Velichovkách.

Nejhorší je to v Karlových Varech. Tamější lázně zanedbaly péči o domácí trh, což se teď snaží dohnat.
Eduard Bláha, Svaz léčebných lázní

Ceny za čtrnáctidenní standardní léčebný pobyt se pro samoplátce podle veřejně dostupné nabídky jednotlivých resortů pohybují od 35 do více než 50 tisíc korun.

Ve Státních léčebných lázních Janské Lázně, kde tamní fyzioterapeuti umějí vracet lidi do života, zaplatí samoplátce za osmidenní pobyt Speciál s plnou penzí a 24 individuálně zvolenými procedurami v komfortnějším ubytování 21 tisíc korun.

Samoplátce lákají janskolázeňské lázně týdenním wellness pobytem zlevněným o dva tisíce korun.

Kvůli covidovým opatřením nemohli do lázní, zastal se jich Ústavní soud

Krimi

Podle prezidenta Bláhy se vrátilo na Karlovarsko zhruba jen 40 procent hostů. Přitom ještě donedávna využívaly léčebné procedury především cizinci z Německa, Ruska či arabských zemí.

Wellness Vary 

„Nejhorší je to v Karlových Varech. Tamější lázně zanedbaly péči o domácí trh, což se teď snaží dohnat. Dnes se dokonce objevují různé akční balíčky například na Slevomatu, a to dřív rozhodně nebylo,“ poukázal Bláha.

Podle něj je to nyní horší než za covidu. Stále totiž rostou ceny energií, roli hraje i válka na Ukrajině.

„Z Varů se namísto lázeňského města stává well­ness metropole. Lidé totiž využívají hlavně krátkodobé víkendové pobyty,“ doplnil prezident.

Změnu potvrdil i Jan Kronika, který je nejen šéfem krajské asociace hotelů a restaurací, ale zároveň vede lázeňský hotel Čajkovskij v Karlových Varech: „Například němečtí klienti se bojí války na Ukrajině a jezdí daleko méně. Vše zdražuje. Žijeme z měsíce na měsíc. Nemáme skoro žádné objednávky dopředu. A nevíme, co přijde na podzim.“

Kam na výlet v západních Čechách? Možností je spousta, stačí si vybrat

Tipy na výlety

Kronika tvrdí, že už v minulosti zlevnili a s cenou, stejně jako jeho kolegové v branži, nemají kam klesat. Šéf akciové společnosti Lázně Františkovy Lázně Josef Ciglanský je optimističtější.

„Kapacita činí 150 míst a obsazenost je zhruba osmdesátiprocentní. Máme výhodu, protože se dlouhodobě zaměřujeme na česko-německou klientelu,“ řekl.

Rovněž on však pozoruje nové trendy. Zákazníci si pobyty nerezervují dopředu, ale spíš na poslední chvíli, navíc často na méně dní. „A opravdu velký zájem je o postcovidové balíčky. Lidé si díky nim zlepší kondici a posílí imunitní systém,“ uzavřel Ciglanský.

Bojí se příštích měsíců

V největších moravských lázních v Luhačovicích na Zlínsku srovnávají letošní sezonu s tou, kterou zaznamenali v roce 2019 ještě před koronavirem.

„Měli jsme to štěstí, že do Luhačovic byla zvyklá jezdit hlavně domácí klientela. A Češi se do svých lázní zase začali vracet. Přijíždějí klienti zdravotních pojišťoven na klasické pobyty, ale také lidé na lázeňskou dovolenou, za relaxací i wellness pobyty,“ řekl generální ředitel Lázní Luhačovice, a. s., Jiří Dědek.

Jak vybrat lázně pro děti

Styl

Dopočítal, že jen za první rok po covidu prošlo postcovidovou léčbou v lázních přes 2000 pacientů.

„Návštěvnost v lázních je nyní na velmi slušné úrovni,“ uvedl Dědek. Zatímco probíhající sezonu označil jako návštěvnicky slušnou, netají se obavami z nadcházejících měsíců.

„Neumíme si zatím představit, jak kartami zamíchají ceny a dostupnost energií,“ dodal Dědek.

Reklama

Výběr článků

Načítám