Hlavní obsah

Jak vybrat lázně pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České republice se někdy přezdívá „lázeňská velmoc“. Sílu léčivých pramenů, péče odborníků a čisté přírody využívají jak dospělí, tak tradičně také nemocné děti. Prokázaný blahodárný účinek lázeňských procedur ovlivní nejen jejich momentální problémy, ale i to, jaký bude jejich zdravotní stav v dospělosti.

Foto: archiv Léčebných lázní Luhačovice

Specializovaných dětských léčebných lázeňských zařízení je v Česku čtrnáct a nabízejí péči a léčbu opravdu široké škály možných onemocnění.

Článek

Pobyty v lázních, ať už jednorázové, nebo opakované, se doporučují zejména dětem, které trpí chronickým onemocněním, jsou po úrazu nebo se potřebují doléčit po závažné nemoci.

Přesto má mnoho rodin různé obavy, případně nevědí, jak postupovat, koho oslovit a jakou zátěž (finanční a časovou) to bude pro ně znamenat.

Žádat mohou i rodiče

Lázeňskou léčbu by měl dítěti navrhnout na základě jeho zdravotního stavu především jeho pediatr nebo odborník, ke kterému dítě se svým onemocněním dochází. Ten by měl také doporučit vhodná léčebná zařízení.

I když se to ale nestane, rodiče se mohou sami aktivně o tuto možnost zajímat a lázně si u nich vyžádat. Vše pak ještě musí schválit zdravotní pojišťovna včetně toho, zda se bude jednat o péči plně hrazenou, tedy komplexní, nebo pouze příspěvkovou. V tom případě rodiče doplácejí část nákladů, většinou na pobyt a stravu.

Do Mariánských Lázní nejen za příběhem Goetha a Ulriky

Tipy na výlety

Rodiče si mohou také zvolit zařízení, kam se jejich dítě pojede léčit, pokud jeho zaměření odpovídá charakteru nemoci, jíž malý pacient trpí. Specializovaných dětských léčebných lázeňských zařízení je v Česku čtrnáct a nabízejí péči a léčbu opravdu široké škály možných onemocnění.

Ať už se jedná o dýchací, kožní, neurologické, či pohybové problémy, obezitu, onkologická, nebo u dívek gynekologická onemocnění atd. Úplný indikační seznam nemocí lehce najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Právo na doprovod

  • Mnohdy se rodiče obávají, že dítě pobyt v lázních nezvládne. Lékaři ho mohou navrhnout dětem již od dvou či tří let, v některých případech od jednoho roku, a o jeho délce rozhoduje na základě aktuálního zdravotního stavu vedoucí lékař léčebny. Ovšem doby, kdy malé děti trávily v lázních dva měsíce bez blízkých lidí, jsou naštěstí pryč. Mají právo na doprovod rodičů, který do šesti let věku dítěte při komplexní léčbě hradí pojišťovna. Starší zvládnou pobyt i samy s tím, že za nimi rodiče jezdí pravidelně na návštěvy, v některých případech ale může o proplacení pobytu doprovodu pojišťovnou rozhodnout revizní lékař.
  • Podle zákona musí být doprovodem dítěte zletilá osoba. Rozhodně se nebojte do vámi vytipovaných lázní zavolat nebo napsat, poskytnou vám informace (o doprovodu, financování, podmínkách pobytu apod.). Ptejte se, zda s vaším dítětem může jet třeba babička nebo teta a zda se můžete v průběhu pobytu vystřídat.
  • Průvodce má nárok vyžádat si i neschopenku na dobu pobytu dítěte v lázních. Tu mu vystaví lázeňský lékař při příjmu. Stejně tak je třeba se dopředu seznámit s pravidly pro návštěvy dětí, které absolvují pobyt samostatně.
  • Rodiče se nemusejí obávat ani toho, že jejich školák zamešká učivo - lázně mívají své školy v areálu nebo jeho blízkosti.

Léčba dýchacích cest

Jednotlivá lázeňská centra se obvykle specializují na víc diagnóz. Tradičními dětskými potížemi, jež mohou lázně zlepšit, jsou nemoci dýchacích cest. Léčí se v řadě míst, např. v Lázních Kynžvartu, Priessnitzových léčebných lázních Jeseník či v Lipové. Ovšem nejznámější jsou asi Luhačovice.

Základem zdejší terapie jsou silně mineralizované vody vysoce prosycené oxidem uhličitým, vyhlášená je např. Vincentka.

Minerálky malí pacienti kloktají, vyplachují si jimi nosní dutiny nebo je inhalují. V kombinaci s dechovou rehabilitací vzniká léčba, která dětem umožňuje snáze vykašlávat a zvýšit kapacitu plic. Řeší se zde celá škála respiračních onemocnění, od následků akutních i chronických problémů přes alergickou rýmu až po průduškové astma.

Rok po narození podstoupila transplantaci jater, až v lázních začala dělat velké pokroky

Děti

Výborné jsou tu ale i léčebné programy pro atopické ekzémy, potravinové alergie nebo nadváhu. Opět pomáhá pitná kúra z minerálních vod a koupele v nich. Obsah solí v luhačovické vodě typu Vincentka totiž vede k urychlenému rozpouštění hlenu v žaludku a ve střevech, podpoře sekrece žluči a povzbudivému účinku na zevní vylučování slinivky břišní. Při koupelích se zase vyživují poškozené tkáně a regenerují jizvy po popálení.

Pobyt trvá v Léčebných lázních Luhačovice zpravidla jeden měsíc, ale po individuální domluvě ho lze pro samoplátce zkrátit na týden, případně můžete přijet na víkend na zkoušku.

Ženské potíže u dívek

Ač se o tom příliš nemluví, už i malé dívky často trápí gynekologické problémy. A ty je nutné včas podchytit a řešit. O tyto pacientky se tradičně starají např. v Dětském sanatoriu Klimkovice či v Lázních Bělohrad.

„Velmi důležitá je následná lázeňská péče po operaci slepého střeva, cyst nebo torzí vaječníků a po zánětech v malé pánvi. Úspěšná léčba pak může v dospělosti zásadně ovlivnit doslova celý jejich další život. Podotýkám, že rizika spojená s výše uvedenými onemocněními jsou ještě dnes často podceňována,“ říká paní Jedličková, vedoucí lékařka bělohradských Dětských lázní.

Foto: archiv Státních léčebných lázní Janské Lázně

Termální minerální voda z Janského pramene se v místním lázeňství využívá jako přírodní léčivý zdroj.

„V Lázních Bělohrad poskytujeme rehabilitační péči také dětem s problémy pohybového aparátu, potížemi kožními a neurologickými, a také dětem po onkologických onemocněních. Nově léčíme i dětskou obezitu. Kromě lázeňské péče se naši lékaři a fyzioterapeuti dětem věnují také ambulantně,“ dodává lékařka.

V rehabilitaci tu využívají moderní technologie a kombinují cvičení s online hrou, ale i canisterapii a hipoterapii.

Kde se děti rozhýbou

Nemoci pohybového aparátu a stavy po úrazech či ortopedických operacích jsou dalším častým důvodem k pobytu v lázních. Děti se s nimi mohou léčit např. ve zmíněných Lázních Bělohrad, v Termálních lázních Velké Losiny, v Klimkovicích, Teplicích v Čechách či v Janských Lázních.

Léčba pohybových a nervových onemocnění zde má dlouholetou tradici. Ale specializují se tu také na metabolické poruchy, problémy se žlázami s vnitřní sekrecí nebo obezitu, onkologická a respirační onemocnění či nervové poruchy včetně svalové dystrofie a dětské mozkové obrny.

I s dětskou mozkovou obrnou studuje vysokou školu a plní si sny

Zdraví

Termální minerální voda z Janského pramene se v místním lázeňství využívá jako přírodní léčivý zdroj. Napouští se například do bazénu se zvedacím dnem, což umožňuje měnit jeho hloubku podle výšky pacienta. Interiéry léčebny jsou samozřejmě bezbariérové.

„Nejdůležitější součástí léčby je individuální fyzioterapie,“ říká obchodní náměstkyně Státních léčebných lázní Janské Lázně Kateřina Kaufmannová.

Zdejší odborníci používají celou škálu certifikovaných metod (Vojtovu či Kabatovu metodu PNF, Bobathův koncept atd.).

Léčit tu pomáhá i příroda. Městečko samotné je jednou ze vstupních bran do Krkonoš a okolí dětské léčebny Vesna má horský, lesní ráz.

I obezita se musí léčit

  • Lázně mohou výrazně pomoci v boji s nadváhou či obezitou. Zažíváme doslova jejich epidemii a je prokázáno, že dětská kila navíc mohou negativně ovlivnit život i v dospělosti.
  • V Poděbradech, Kynžvartu, Janských Lázních, Klimkovicích, ale i v Jeseníku či Karlových Varech, Luhačovicích, Teplicích v Čechách, v Bludově nebo v Lipové nabídnou dětem komplexní program léčby včetně pohybu a stravovacího režimu.
  • Zpravidla zde léčí i celý souhrn nemocí z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, kam patří např. i diabetes.

Kde hledat informace

  • Na možnost pobytu v lázních se informujte u pediatra vašeho dítěte, případně specialisty, ke kterému s ním docházíte.
  • Konkrétní informace o možné lázeňské péči vám sdělí i vaše zdravotní pojišťovna. Na jejích stránkách také najdete seznamy lázní, ozdravoven a dětských léčeben, s nimiž má smluvní vztah.
  • Co se v kterých lázních léčí, pro jak staré děti je léčba určena a tzv. platný indikační seznam pro lázeňskou péči, to vše najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví (www.mzcr.cz).
  • V ČR se přímo na děti specializuje 14 lázeňských zařízení. Jednotlivé lázně mají své webové stránky, které poskytnou jak kontakty, tak poměrně komplexní informace o podmínkách pobytu dětských pacientů.
  • Vše o lázních v ČR včetně dětských lázní najdete např. na www.lecebnelazne.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám