Hlavní obsah

L-159 mohou do Iráku, Aero připlatí obraně 30 miliónů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekané potíže s prodejem 15 nepotřebných letounů L-159 do Iráku se podařilo vyřešit. Aero Vodochody, které obchod zprostředkovává, ustoupilo tlaku ministerstva a připlatí k původním 750 miliónům korun dalších 30 miliónů korun.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na snímku letoun L-159 Alca během dynamické ukázky

Článek

Obrana využila protinabídky americké firmy Draken, která již 14 strojů před rokem od české armády koupila a nabídla, že koupí další letadla a zaplatí v dolarech. Vzhledem k tomu, že od minulého roku stoupl kurz dolaru vůči koruně, zvedla se také cena L-159.

„Těžko bychom vysvětlovali jako dobří hospodáři, proč jsme té nabídky nevyužili. Ale vybídli jsme Aero, aby cenu dorovnalo,“ řekl Právu náměstek ministra Tomáš Kuchta.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se v úterý na zbrojařském veletrhu IDET na brněnském výstavišti sešel s ředitelem Aera Vodochody Ladislavem Šimkem.

Ten Právu po schůzce řekl, že se s ministrem dohodli. „Už je to jen technická záležitost. Dohoda je na spadnutí a smlouva by měla být podepsána v řádu dnů,“ uvedl Šimek.

Způsob, jak ministerstvo Aero dotlačilo k navýšení ceny, nechtěl komentovat: „Jestli je to fér, nebo není, neřeším, já řeším, abychom obchod zdárně dokončili.“ Podle Šimka do skončení kontraktu nezbývá mnoho, protože se jim podařilo získat všechna povolení i od USA a irácká strana složila peníze na účet.

„Významně jsme se přiblížili k datu účinnosti smlouvy a hlavním signálem bylo, že nám Irák otevřel akreditiv,“ dodal šéf Aera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám