Hlavní obsah

Kvůli korupční aféře odejde z Volkswagenu další manažer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Aféra německé automobilky Volkswagen už stála místo i personálního ředitele firmy Petera Hartze. Čtyřčlenné vedení dozorčí rady Volkswagenu ve středu jednomyslně rozhodlo, že doporučí radě, aby přijala jeho rezignaci, kterou nabídl v pátek. Miliónové odstupné, o kterém se spekulovalo, Hartz nedostane.

Článek

Dozorčí rada jako celek už bude rozhodovat jen formálně.  "Považuji za jisté, že dozorčí rada doporučení přijme," řekl dolnosaský zemský premiér Christian Wulff, jeden ze čtyř členů vedení.

Podnik vyšetřuje podezření z korupce a plateb provizí. Hartz, člen odborového svazu IG Metall a muž blízký vládní SPD, který stál i za reformami pracovního trhu, v pátek kvůli skandálu nabídl rezignaci s tím, že hodlá zabránit dalším škodám, jež by společnosti mohly vzniknout.

O tom, že Hartz odejde se uvažovalo poté, co z funkce odešel personální šéf ve Škodě Auto Helmut Schuster. Hartz byl jeho nadřízený a soudilo se, že až odejde do důchodu, Schuster ho vystřídá.

Z čela závodní rady společnosti odešel i Klaus Volkert, nejvlivnější odborář v Německu. S ním Hartz úzce spolupracoval, aby ve Volkswagenu pomohli podle ČTK udržet přes 100 000 pracovních míst.

Aféra vypukla poté, co vyšlo najevo, že Schuster se měl nechávat společnostmi, které chtěly získat zakázku od automobilky, uplácet. Založil také firmu, která pak v některých zemích pomáhala tamním prodejcům aut získat post výhradního dovozce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám